2018

Januari 2018: De werkgroepen zonnepanelen, isolatie, warmtepomp en ledverlichting zijn aan de slag. Leden van EnergieKronenberg vertellen over de maatregelen, de criteria die ze gesteld hebben aan de bedrijven en doen een voorstel voor een bedrijf per maatregel. In een volgende bijeenkomst zijn alle bedrijven uitgenodigd om zich voor te stellen. Zij presenteren zichzelf en hun product onder grote belangstelling.

Februari 2018: Studenten van de Hogeschool Zuyd leveren het project ‘Kronenberg’ op, inclusief roadmap.

Februari 2018: Provinciaal gedeputeerde Eric Geurts plaatst het eerste bordje ‘deelnemer EnergieKronenberg’ bij de familie Appeldoorn in de Kempkesstraat.

April 2018: EnergieKronenberg gaat op werkbezoek bij Wijnen Square Crops in Grubbenvorst. Zij gebruiken geothermie.

April 2018: EnergieKronenberg gaat op werkbezoek bij de coöperatieve burgermolen Cooperwiek in Roggel.

September 2018: EnergieKronenberg biedt het Bidbook aan wethouder Thijs Kuipers aan, waarin staat hoe de stichting haar doel wil gaan verwezenlijken.

Oktober 2018: EnergieKronenberg gaat op werkbezoek bij Ecovat in Veghel/Oss.

Oktober 2018

Excursie Loppersum, Groningen

Loppersum is vooral in het nieuws gekomen vanwege de aardbevingen in Groningen. Toch gaan de gemeente en de betrokken inwoners niet bij de pakken neerzitten. Een vergoeding die door inwoners is ontvangen voor compensatie van schade, wordt ook vaak ingezet om zonnepanelen aan te schaffen. Wethouder Ben Schollema heeft ons uitgebreid bijgepraat, samen met enkele actieve energiecoöperaties en Buurkrachtinitiatieven.

Na enkele boeiende presentaties gaan we met z’n allen in de bus en het veld in. Zo kwamen we bij een veldje waar de lokale coöperatie bezig is met de aanleg van een zogenaamde postcoderoos. Met de nodige zelfwerkzaamheid wordt een zonneveldje aangelegd.

Vervolgens gingen we letterlijk de boer op. Op het erf van een boer staan twee zogenaamde EAZ-windturbines (zie https://www.eazwind.com/nl/). EAZ staat voor Enschede Aan Zee.

November 2018: Onder drie komborden mogen we een eigen bord hangen met de tekst  ‘Samen op weg naar een energieneutraal dorp in 2030’.