Met passie en toewijding zet Hans Kuijpers zich in voor de energietransitie van Kronenberg. Als lid van EnergieKronenberg analyseert hij al jaren het energieverbruik van het dorp. Met een duidelijke missie – een energieneutraal dorp in 2030 – zet Hans zich in om de voortgang naar deze doelstelling nauwkeurig te volgen. En zijn indrukwekkende onderzoek naar stroom- en gasverbruik biedt waardevolle inzichten.

“Je kunt pas vooruit als je weet waar je begint”, stelt Hans. “Daarom zijn we bij de oprichting van EnergieKronenberg direct gestart met een nulmeting van het gas- en stroomverbruik in Kronenberg. We hebben data verzameld van diverse instanties, zoals Enexis en het CBS. De eerste jaren kregen we nog gedetailleerde totaalcijfers per postcode, maar door veranderde regelgeving moeten we nu werken met gemiddelden. Dat maakt het natuurlijk uitdagender, maar ook een leuke puzzel.”

Ondanks de obstakels met de dataverzameling ziet Hans positieve trends. “Het gasverbruik in Kronenberg is de laatste jaren flink afgenomen”, zegt hij. “Dat komt mede door de verduurzamingsmaatregelen die veel inwoners hebben getroffen, zoals het installeren van zonnepanelen.” Hij voegt toe: “Door de grote hoeveelheid aan zonnepanelen is het stroomverbruik ongeveer gelijk gebleven. Maar de opwekking van zonne energie levert natuurlijk wel een belangrijke bijdrage aan onze energietransitie.”

De koplopers van Kronenberg

Naast de algemene nulmeting volgt Hans ook een groep van 25 ‘koplopers’ – inwoners die in 2020 een energieadvies hebben ontvangen. Op basis van dat advies hebben de koplopers duurzame maatregelen aan hun woningen getroffen. “Sommigen hebben geïnvesteerd in warmtepompen of betere isolatie. En dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Deze groep helpt ons inzicht te krijgen in de effectiviteit van de verduurzamingsmaatregelen. Wat we zien, is bemoedigend. Het gasverbruik bij deze woningen is aanzienlijk gedaald”, vertelt Hans. Hans is momenteel nog druk bezig met het onderzoek naar de koplopers. Welke conclusies hieruit getrokken worden, laat dus nog even op zich wachten. Wordt vervolgd!

Samen vooruit

Wat Hans drijft, is de samenwerking binnen de gemeenschap. “Het is prachtig om te zien hoe iedereen zijn steentje bijdraagt. Ongeveer 50% van de woningen heeft nu zonnepanelen, met een totaal vermogen van 1.600 kWp. Het is geen kwestie van moeten, maar van samen willen. We willen met z’n allen laten zien dat een duurzame toekomst haalbaar is. En daar werken we met plezier aan.”

Het onderzoek in cijfers

Gasverbruik in 2016: 791.000 M³ → Dat is inmiddels teruggebracht naar 500.000 m³ in 2023.

Stroomverbruik 2016: 1,7 miljoen kWh → In 2023 nog steeds rond de 1,4 miljoen kWh, maar dan met 450.000 kWh aan eigen zonne-energie erbij!

50% van de woningen heeft in 2023 zonnepanelen. Dit is goed voor 1.600 kWp aan vermogen. → En wist je dat we daarvan ongeveer 30% zelf verbruiken? De rest gaat terug het net op.