Frank en Chris Schuurmans hebben de afgelopen jaren flink verduurzaamd: met hun gezin wonen ze in een vrijstaand huis, opgeleverd in 2014. Het huis is gebouwd volgens het bouwbesluit. De woning is voorzien van HR++-beglazing en is geïsoleerd. In de keuken hangt een kleine elektrische boiler. Er liggen zonnepanelen op het dak. En als kers op de taart draait de warmtepomp in hun huis nu anderhalf jaar. Tijd om Frank te vragen naar zijn ervaringen met de warmtepomp.

De pomp levert energie om het huis en het water te verwarmen. Die energie onttrekt de pomp aan de lucht. Het rendement van de warmtepomp is hoger op het moment dat de temperatuur buiten hoger is.

In de winter is het rendement dus lager. Frank heeft uitgerekend dat de warmtepomp in een jaar tijd ongeveer 3200 kWh verbruikt. Dit staat gelijk aan 1200 m³ gas. “Een mooie vooruitgang. Vorig jaar zaten we namelijk nog op 1500 m³ gas.

Af en toe een deken nodig

Hoewel de warmtepomp een fijne, duurzame oplossing is, lever je in de frisse periodes wel een beetje comfort in. Frank: “De thermostaat van de warmtepomp staat gedurende het hele jaar ingesteld op een vaste temperatuur. Even een graadje hoger zetten, net zoals bij een gasgestookte verwarming, gaat niet. De warmtepomp is eigenlijk een hele trage verwarmer.”

Een warmtepomp is dus voor sommige minder geïsoleerde huizen niet de beste oplossing. Bij twijfel kun je beter kiezen voor een hybride oplossing met een cv-ketel om af en toe bij te stoken. Franks gezin heeft voor de frisse periodes gelukkig een fijne oplossing: “’s Avonds als we op de bank zitten, pakken we er gewoon lekker een dekentje bij.”

Verder verduurzamen

Omdat comfort ook belangrijk is, denkt Frank erover om een airco te gebruiken als extra warmtebron. Zo kan hij lokaal extra verwarmen. Ook wil hij graag wat extra zonnepanelen plaatsen om het verbruik van de warmtepomp te compenseren. “En tot slot nog overstappen naar inductie koken, dan kan de gasaansluiting weg”, zegt Frank.

Duurzame inspiratietips

Frank vindt duurzaamheid belangrijk. Dat laat hij ook tijdens de Duurzame Huizenroute zien. Hij neemt de aanwezigen mee naar zijn moestuin. Sinds 2021 teelt hij zijn eigen groenten in een kweekkasje en in moestuinbakken. In de tuin staan ook hoogstamfruitbomen. Met het afval uit de tuin en uit de keuken maakt hij compost. Dat gebruikt hij weer in de tuin, waar ook drie kippen rondscharrelen. Het GFT-afval beperkt het gezin tot een minimum. “Het groene emmertje staat nog maar zelden aan de weg”, vertelt Frank. Het gaat niet altijd goed, soms zijn slakken of luizen hem te snel af, maar de groente en het fruit worden absoluut niet bespoten. “De moestuin brengt voldoende op om zelfvoorzienend te zijn en ook nog om weg te geven. Zo zie je maar: je hoeft geen grote tuin te hebben om een moestuin te maken!”

Moestuintip van Frank: “Maak verticale moestuinbakken, zo bespaar je ruimte!”