In november 2022 besluit Truus Nellen, samen met haar zoons Geert en Peter, haar huis verder te verduurzamen. Wat daar allemaal bij komt kijken? Dat lees je in dit artikel.
Truus woont in een vrijstaande woning uit 1969. Samen met haar man had ze een tuinbouwbedrijf in het buitengebied van Kronenberg. De kassen zijn inmiddels afgebroken.
In 2012 heeft ze de spouwmuren in het huis laten isoleren. Helaas bleek dat er tijdens de spouwmuurisolatie te weinig gaten in de vloer van de kruipruimte zijn gemaakt. Met als gevolg dat de houten vloeren onder de slaapkamers en douche zijn gaan rotten. Het huis is verbouwd om de vloeren te herstellen. Anders had verduurzamen niet veel zin. In november 2022 besluit Truus samen met haar zoons haar huis verder te verduurzamen. Het plaatsen van zonnepanelen staat hoog op het verlanglijstje. Maar waar begin je dan?
Energiecoaches
Tijd om energiecoaches Frank Schuurmans en Hans Kuijpers uit te nodigen. Samen brachten ze een bezoek aan Truus, Geert en Peter. Aan de keukentafel bespraken ze de wensen en werd gekeken naar het energieverbruik. In hun rondgang door het huis ontdekten ze diverse warmtelekken. Het rapport dat Frank en Hans vervolgens opstelde, vormde de basis voor een stappenplan. Tijd voor Truus, Geert en Peter om keuzes te maken.
Zonneweide achter het huis
In februari 2024 plaatst Truus zonnepanelen in het weiland achter het huis. Omdat het dak van het huis op termijn aan vervanging toe is, plaatste Truus de panelen in het weiland. De ligging van de zonnepanelen zorgt bovendien voor meer opbrengst. Tegelijkertijd plaatst Truus airco’s in de keuken, woonkamer en slaapkamer. Naast koelte in de zomer zorgen de airco’s ook voor warmte in koudere periodes. De verwarmingsketel werd opnieuw afgesteld en de temperatuur van het water in de ketel omlaag gebracht. Wat de aanpassingen voor het energieverbruik betekenen, kan Geert op deze korte termijn nog niet zeggen. “Maar de aanpassingen zorgen wél voor extra comfort in huis.”
Waardevolle informatie van energiecoaches
Tijdens de Duurzame Huizenroute vertelt Geert enthousiast over de aanpassingen in huis en de zonnepanelen in het weiland. De keuze voor de ligging, schuinte en hoogte van de stellage waarop de zonnepanelen zijn gemonteerd, licht Geert ook toe. De bezoekers waren ook erg geïnteresseerd in de vijver die in het weiland ligt. Puur natuur; de vijver vult zich met regenwater. Wellicht kan de vijver in de toekomst voor een gesloten watersysteem zorgen. “Ik heb de vijver met de schop gegraven, dus heel duurzaam”, grapt Geert.
Ondertussen denkt hij samen met Truus na over de toekomstige aanpassingen in het huis. Vervangen van glas of het isoleren van de zolder. In ieder geval heeft het bezoek van de energiecoaches hem waardevolle informatie opgeleverd. “Ze helpen je een heel eind op weg. Tijd, energie en middelen moet je er zelf in steken.”