Op dinsdag 1 oktober 2024 werd in de Torrekoel een informatieavond over deelauto’s gehouden. Was je er niet bij? Geen zorgen! We delen in dit artikel onze eerlijke meningen over het huren of verhuren van een auto.
Autodelen kan veel fijne voordelen hebben, niet alleen voor het milieu, maar bijvoorbeeld ook voor je portemonnee. Toch kan beginnen met autodelen een grote stap zijn. Gelukkig valt het in de praktijk best mee. Als je je van tevoren goed inleest en je voorbereidt, is het goed te doen.
De ervaringen van huurders
In Nederland zijn er steeds meer aanbieders van deelauto’s, zoals bijvoorbeeld Greenwheels. Hierbij meld je je aan via een app. Via diezelfde app kun je de beschikbare auto’s bij jou in de buurt zien, en kun je er eentje reserveren. Zo ga je op pad:
1. Registreer je via de autodeel-app. Hiervoor heb je naast je persoonsgegevens ook je betaalgegevens en je rijbewijs nodig. Heb je alle gegevens ingevoerd? Dan kun je een auto reserveren.
2. Als je bij je deelauto aangekomen bent, open en sluit je de auto via de app. In het dashboardkastje vind je de sleutel. Heb je een elektrische deelauto? Vergeet dan niet de oplaadkabel te verwijderen en deze in de kofferbak te leggen.
3. Dan is het tijd om te vertrekken. Ben je op je locatie aangekomen? Dan sluit je de auto gewoon met de sleutel.
4. Tijd om terug naar huis te gaan! Breng je deelauto terug naar de ophaallocatie en volg de instructies via de app. Onze eerlijke mening als huurders? Het is even wat uitzoekwerk, maar als je eenmaal onderweg bent, is het een fijne, duurzame optie!
De ervaringen van verhuurders
Tom Jacobs, werkzaam bij de gemeente Venlo als programmamanager mobiliteit en logistiek, deelt zijn ervaring als particulier autoverhuurder via Snappcar: “Ik merkte dat onze voormalige benzineauto vaak ongebruikt voor de deur stond. Daarom besloot ik deze te gaan verhuren als deelauto. Na een jaar maakte ik de overstap naar een private lease elektrische auto, die ik inmiddels al vier jaar verhuur via Snappcar. In totaal is mijn auto 80 keer verhuurd en heeft daarmee inmiddels 20.000 kilometer met huurders achter het stuur op de teller.”
Tom waardeert de gebruiksvriendelijke app, de verzekeringen en de mogelijkheid om zelf prijzen en voorwaarden te bepalen, zoals huisdieren of gebruik in het buitenland. Gemiddeld levert de verhuur hem €120 per maand op, hoewel een deel van de opbrengst naar Snappcar gaat. Ondanks enkele uitdagingen, zoals schades en het mislopen van eigen gebruik, vindt Jacobs het een duurzame en praktische manier om stilstaand bezit nuttig in te zetten.