Bron: Regionaal Energieloket – Is mijn huis klaar voor een warmtepomp?
Tegenwoordig zie je ze overal: warmtepompen. Als interessant én duurzaam alternatief voor de cv-ketel kan het je energierekening en ecologische voetafdruk enorm verlagen. Maar niet ieder huis is al helemaal geschikt voor een warmtepomp. In dit artikel lees je wat een warmtepomp is, of het voor jou interessant is en of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een alternatief voor je cv-ketel en wordt gebruikt om je huis duurzaam te verwarmen. Het apparaat haalt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater. Daarvoor gebruikt het stroom in plaats van gas.
Welke warmtepompen zijn er?
Je hebt hybride en volledig elektrische warmtepompen. Hybride warmtepompen halen de meeste warmte uit de buitenlucht, maar worden nog ondersteund door een cv-ketel of ander cv-apparaat. Met een volledig elektrische warmtepomp zoals een bodem- of buitenluchtwarmtepomp ga je volledig van het gas af en verwarm je elektrisch. Dat bespaart flink op je energiekosten, maar is wel duurder in aanschaf.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Uiteindelijk kan iedere woning klaargemaakt worden voor een warmtepomp. Soms zul je daar alleen wat meer voor moeten doen. Dat hangt af van de isolatie, ventilatie en verwarming van je woning.
- Isolatie
Is je huis slecht of niet goed geïsoleerd? Dan is je huis niet geschikt voor een warmtepomp. Deze moet dan te hard werken om te verwarmen, waardoor je rendement te laag is. De meeste huizen met een bouwjaar van voor 2000 moeten eerst beter geïsoleerd worden, voordat er een warmtepomp kan komen. - Ventilatie
Voor een warmtepomp is het belangrijk dat er zo min mogelijk koude tocht in je huis komt. Zorg dus voor zo min mogelijk gaten en kieren en een goed ventilatiesysteem. - Verwarming
Een warmtepomp verwarmt via hetzelfde verwarmingssysteem als je cv, maar dan met een lagere watertemperatuur (bijvoorbeeld 30 graden in plaats van 70). Standaard radiatoren zijn niet geschikt om op een lage watertemperatuur te verwarmen. Je hebt daarom vaak vloer- of wandverwarming nodig of lagetemperatuurconvectoren.
Doe de test
Benieuwd of je huis geschikt is? Doe deze simpele test! Het liefst voer je de test uit op een winterse dag met een temperatuur onder het vriespunt.
Stap 1: Stel je cv-ketel in op een maximale wateraanvoertemperatuur van 50⁰C.
Stap 2: Zet de thermostaat op een comfortabele temperatuur.
Stap 3: Draai de knoppen van alle belangrijke radiatoren volledig open.
Stap 4: Blijf goed ventileren.
Stap 5: Doe de dingen die je normaal gesproken ook op een dag doet, maar probeer zo min mogelijk elektrische apparaten aan te zetten.
Stap 6: Bepaal na een dag of je de temperatuur in je huis warm en comfortabel genoeg vond en of de werkelijke temperatuur in je huis ook overeenkomt met de temperatuur die je hebt ingesteld.
Ja? Dan is je huis waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp!
Nee? Dan moet je bijvoorbeeld eerst zorgen voor betere isolatie of een lagetemperatuurverwarming