** Vanwege de maatregelen rondom het Corona-virus heeft Stichting EnergieKronenberg besloten de Duurzame Huizenroute van zaterdag 14 maart niet door te laten gaan. Later dit jaar pakken we dit evenement opnieuw op.

Piet en Wietje Selen zijn één van de deelnemers van de Duurzame Huizenroute door Kronenberg op zaterdag 14 maart. Zij zijn al jaren bezig om hun woning zo duurzaam mogelijk te maken en Piet vertelt de inwoners van Kronenberg graag hoe hij dat aangepakt heeft. “Je hoeft niet in een keer alles aan te pakken.”

Tijdens de Duurzame Huizenroute vertelt Piet over wat hij pakweg de afgelopen 20 jaar aan zijn ouderlijk huis heeft verduurzaamd. Het huis van Piet en zijn vrouw Wietje werd gebouwd in 1936. “Sinds we hier gesetteld zijn, hebben we bijna jaarlijks gebouwd en verbouwd.”

In 2001 legde Piet een nieuw dak op het woonhuis en de schuur. Ook werd het woongedeelte geïsoleerd. Op zijn erf staan naast het woonhuis ook een kattenpension en een campinggebouw. Dat laatste gebouw kreeg in 2010 een zonnecollector. Hiermee wordt het water voor de douches al voorverwarmd met zonne-energie. “Zo heb je minder gas nodig om het douchewater warm te krijgen. Dat wordt vooral in de zomer gebruikt, dus dat is heel fijn.” In 2013 volgden zonnepanelen op het huis, een jaar later werden de muren van het kattenpension geïsoleerd.

Niet alleen duurzaam, ook comfortabel

“In 2018 hebben we onze keuken gerenoveerd. De oude keuken werd nooit echt behaaglijk warm, ondanks een grote radiator. Ik heb toen de radiator eruit gegooid en infraroodpanelen opgehangen. Toen we met Kerstmis met z’n allen zaten te eten, zeiden de kinderen: ‘Dit is voor het eerst in al die jaren dat het hier zo lekker warm is.’ Dat was een gouden greep.”

Investeren in duurzaamheid kost natuurlijk geld, maar levert ook veel op. Piet: “Onze elektriciteitsrekening is al jaren minimaal, bijvoorbeeld. De 28 zonnepanelen op mijn huis hebben in 6,5 jaar al 44.364 kilowatt opgeleverd. En op het campinggebouw liggen er nu ook 21. Die brachten in 4 jaar 21.300 kilowatt op.” Piet en Wietje koken op inductie en ook de infraroodpanelen in de keuken gebruiken stroom. “En nog houden we over en zijn we qua elektriciteit zelfvoorzienend.”

Toekomstdromen en investeren naar vermogen

“We zijn nog aan het denken hoe we ooit over gaan naar een gasloze woning. Het is goed om met dat soort onderwerpen bezig te zijn. Je moet niet zeggen: ‘Ik wil nu verduurzamen, wat kost dat?’ Want dan krijg je bedragen te horen, dat ga je niet doen. Maar als je het stapje voor stapje doet, dan kom je er ook.”

“Mij drijft de overtuiging dat we niet verder kunnen gaan op deze manier met de aarde en de wereld. Je kunt wel zeggen dat anderen iets moeten doen, maar je moet zelf ook kijken wat jouw bijdrage kan zijn. Ik vind dat de spreuk van de Canadese Haida-Indianen dit mooi verwoordt: ‘We hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar we hebben haar in bruikleen gekregen voor onze kinderen’. Als iedereen naar eigen vermogen bijdraagt, of dat nu financieel is of met je hoofd of handen, dan kunnen we met z’n allen grote stappen zetten.”

Meer info over de Duurzame Huizenroute

De Duurzame Huizenroute vindt plaats op zaterdag 14 maart van 13.30 uur tot 16.00 uur. Na ontvangst van de deelnemers in de Torrekoel gaan deze in drie groepjes per fiets naar de deelnemende adressen. Tussentijds wordt gewisseld zodat elke groep alle drie de adressen kan bezoeken. De bewoners vertellen je alles over hun duurzame maatregelen en hun ervaringen daarmee. Van 16.00 tot 17.00 uur is er aansluitend een informatiemarkt in de Torrekoel en is iedereen welkom, ook inwoners die niet aan de duurzame huizenroute hebben deelgenomen . Hier vind je alle info. Kom jij ook?