Hoe verduurzaam je jouw dagelijks leven? En wat voor impact heeft jouw levensstijl eigenlijk op de aarde? Vier inwoners van Kronenberg gingen er afgelopen tijd mee aan de slag met het boek EcoPositief in 5 stappen. Wat hebben ze geleerd?

Marian Janssen: ‘De jeugd houdt ons een spiegel voor’

Voordat Marian het boekje EcoPositief in vijf stappen had ontvangen, was zij samen met haar gezin al aan het verduurzamen. “Twee jaar geleden hebben we zonnepanelen laten aanleggen en begin 2022 hebben we een hybride warmtepomp aangeschaft. Ook hebben we alle koelkasten en vriezers vervangen voor energiezuinige exemplaren. Dit scheelde enorm!”

Aan het boekje heeft Marian veel gehad. “Als gezin hebben we een aantal items uit het boekje gehaald en afgesproken daar wat meer aandacht voor te hebben. Zo hebben we alle lampen in huis vervangen voor led, kopen we regelmatig tweedehands spullen en hebben we heatfans onder de verwarming geplaatst. Dat zijn kleine miniventilatoren waardoor de verwarming efficiënter ter gaat draaien.”

“Doe wat je kan. Ik realiseer me dat we de wereld beter moeten achterlaten.” En dat realiseren Marians kinderen misschien wel meer dan zijzelf. “De jeugd houdt ons echt een spiegel voor en laat zien dat we op deze manier niet verder kunnen.”

Jacky Relouw: ‘Het boek speelt in op bewustwording’

Een fijn en concreet boek, dat makkelijk leest. Dat is wat Jacky van het boekje EcoPositief in vijf stappen vindt. “Het boekje gaat op heel veel gebieden van het thema duurzaamheid in. Naast energie komen ook vervoer, aanschaf van spullen en voedsel aan bod.”

 

Jacky is zich ook meer bewust geworden dat je écht minder spullen moet kopen. “Het feit dat internetshoppen zo makkelijk is, maakt ook dat je minder stilstaat bij de gevolgen voor onze aardbol. Als je vandaag iets bestelt, staat de bezorger morgen op de stoep.”

 

“Ik geef het boekje door aan Rob Apeldoorn. We zijn bevriend en hebben twee jaar geleden samen zonnepanelen aangeschaft. Ik denk dat het boek hem kan helpen om nog bewuster te leven. Verandering begint toch echt bij jezelf. Soms kunnen kleine aanpassingen in je leefstijl al veel winst opleveren voor onze aardbol.”

 

Martijn de Groot: ‘Fijn om kennis te delen’

Het boekje EcoPositief in vijf stappen heeft voor een hoop bewustwording gezorgd bij Martijn en zijn gezin. “Het zet je aan het denken. In het boekje wordt uitgelegd hoe je in vijf stappen eco-positief wordt. Je zet je in op verschillende vlakken van verduurzaming en deelt je kennis. Door de praktische voorbeelden is het een handig boekje waar je echt concreet dingen uit kunt halen.”

“De grootste impact van de top 10 is het kopen van spullen. Mijn gezin en ik hoeven niet van alles gelijk het nieuwste te hebben. Zo heb ik onlangs mijn allereerste interieur vervangen. Dat heeft toch wel 15-20 jaar geduurd.”

“Ik merk ook steeds meer dat je het in je directe kring, dus familie, vrienden en collega’s, vaker hebt over verduurzamen. Het duurzaam maken van je woning en minder energie gebruiken. Dan ben je bezig met kennis delen en het uitwisselen van ervaringen. En daardoor maak je de bewustwording in je directe omgeving nog groter.”

Sjak Philipsen: ‘Onze toekomstdroom: van het gas af’

Na het lezen van het boekje heeft Sjak samen met zijn gezin hun huis nog eens extra geïsoleerd. “We dachten eerst dat het niet kon, maar toen is er een bedrijf geweest die speciaal spul had voor de muren en daardoor is het wel gelukt. Daarnaast heb ik de ketel op eco-stand gezet en heb ik een douchewekker aangeschaft.”

“Samen met onze buren Piet en Marleen hebben we onze huizen laten isoleren, ik wil hen dan ook nomineren om het boekje aan door te geven. Dan kunnen zij er mooi verder mee aan de slag.” Sjaks advies aan iedereen: “Doe je best, maar houd het wel in balans. Je kan al een hoop verduurzamen zonder dat het veel geld kost en dat vergeten mensen soms. Onze eigen toekomstdroom is om volledig van het gas af te gaan.”