EnergieKronenberg hoopt anderen te inspireren om aan de slag te gaan met verduurzamen. In Meterik is dat geslaagd. Daar wordt hard gewerkt aan het realiseren van duurzamere woningen. Een mooi voorbeeld van goede buren die elkaar helpen een gezamenlijk doel te bereiken.

Van de Greune Mèrt naar duurzaam initiatief

Karin Reijnders en Ingrid van der Sterren zetten zich met de werkgroep Duurzaam Meterik in voor een duurzaam dorp. Ingrid kwam op het idee toen ze bezig was met de organisatie van de Greune Mèrt in Horst. Op dit evenement informeert de gemeente haar burgers op allerlei duurzame thema’s. “Ik dacht: daar moeten wij ook wat mee doen.” Karin zit in de dorpsraad en had ook al meegekregen dat EnergieKronenberg en andere duurzaamheidsinitiatieven in Horst aan de Maas mooie dingen doen met duurzaamheid, dus ging ze samen met Ingrid en twee andere dorpsraadleden aan de slag.

Van elkaar leren: de goede buren

EnergieKronenberg speelt een grote rol in het verwezenlijken van de plannen van Duurzaam Meterik. “Ze dragen bedrijven waar ze goede ervaringen mee hebben bij ons aan die de verduurzaming voor mensen uit kunnen voeren en die daarover willen vertellen op de infomarkt. Daarnaast halen we veel kennis bij ze op. Ze zijn de goede buren waar we van kunnen leren. En dat is wat we ook hopen te bereiken: dat mensen elkaar steeds meer gaan helpen om duurzamer te wonen.”

Het contact omschrijven Karin en Ingrid als leuk en leerzaam. “We hebben al veel opgestoken van EnergieKronenberg. Bijvoorbeeld dat ‘all-electric’ – volledig afstappen van het gas – de toekomst heeft. Dat gaan we alleen bereiken met gedragsverandering. Mensen moeten zelf minder energie gaan gebruiken en vervolgens isoleren en zonnepanelen plaatsen om echt te duurzaam te wonen”, concludeert Ingrid.