Barry van Ham, architect bij Marks – van Ham architectuur, is sinds 2 jaar samen met zijn schoonvader Jos Tegels een nieuw woonhuis en B&B aan het bouwen. In Kronenberg, waar hij nu al woont samen met zijn vrouw Nicole Tegels, dochter Fiene (3), zoon Vik (1) en hond Sookie. De B&B en het woonhuis zijn volledig duurzaam: een project waar Barry als architect erg blij van wordt.

Twee jaar geleden begonnen Barry en zijn schoonvader Jos aan het ontwerpen en bouwen van een B&B. Op wat afwerkingen na, zijn de twee vakantiehuisjes helemaal klaar. “Het bijzondere is dat dit een B&B voor paard en ruiter wordt. Een plek waar je kunt overnachten en je paard een paar meter verderop in de wei of één van de vier stallen staat. Iets wat  redelijk uniek is hier in de regio”, vertelt Barry.

Nu zijn ze bezig met de bouw van het woonhuis, dat op hetzelfde stuk grond komt te staan. “Als architect heb ik, net als bij de vakantiewoningen, alles zelf bedacht. En nu voer ik alles ook uit, samen met Jos”, legt Barry uit. Iets wat hem veel voldoening geeft. “Ik houd ervan om echt zelf iets te maken, met mijn eigen handen. Dankzij mijn opleiding bouwkunde, lukt dat aardig.”

Grote stap in duurzaamheid

Een eigen huis bouwen dat ook nog eens duurzaam is, vergt wat expertise en kennis. Barry vertelt: “Als je je huis wilt verduurzamen, kun je beginnen met ledverlichting, zuinige apparaten en zonnepanelen. Maar nu we ons huis zelf bouwen, pakken we groots uit. We investeren veel in de bouw, maar uiteindelijk scheelt het natuurlijk energiekosten. Zeker op de lange termijn.”

Duurzaam wonen vindt Barry erg belangrijk. “We zijn met z’n allen veel te veel producten, materialen en energie aan het verspillen. Dat moet meer in evenwicht komen. En als je je huis verduurzaamt, levert het je ook nog eens een gezonde en fijne woning op.”

75% minder energievraag

Barry zorgt dat de B&B en het woonhuis op allerlei mogelijke manieren duurzaam is. “We hebben passieve huizen gemaakt van onze woning en de vakantieappartementen. Dat betekent dat je veel investeert in het huis zelf, waardoor je de energievraag heel laag maakt. Op deze manier hebben we tot wel 75% minder energie nodig.”, legt hij uit. “Dat is ook waar steeds meer nieuwbouwhuizen naartoe gaan.”

“Onze energievraag verminderen doen we door te investeren in een goede bouwkundige schil die in de winter warmte vasthoudt, en in de zomer de hitte tegenhoudt. Een hele duurzame oplossing, want zo’n schil gaat járen mee, terwijl je een cv-installatie na 15 jaar moet vervangen.” Daarbij heeft Barry ook nagedacht over de vorm van het gebouw. “Hoe compacter je woning is, hoe minder buitenschil, hoe minder energieverlies”, vertelt hij.

Houtvezelisolatie en warmteterugwinning

“Verder hebben we houtvezelisolatie: daarbij komen zo min mogelijk giftige stoffen vrij. Sowieso hebben we veel duurzaam hout gebruikt voor onze woningen. Alleen de fundering is van beton en de buitenmuur is van steen”, aldus Barry. En dat is nog lang niet alles: “In plaats van een waterboiler hebben we een zoutaccu. Het zout wordt verwarmd door energie, en het water dat er langsloopt, wordt daardoor verwarmd. En omdat het een accu is, kunnen we er ook energie vanuit onze zonnepanelen in opslaan.”

Ook ligt er op 1,5 meter onder de grond een buis van 50 meter lang waar lucht uit het ventilatiesysteem doorheen stroomt. “Onder de grond is de temperatuur redelijk stabiel. Dus in de winter wordt de lucht in die grondbuis alvast voorverwarmt, en in de zomer koelt ie de lucht.” Een douchewarmteterugwinning haalt in het woonhuis warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Tot slot wordt in het woonhuis het regenwater hergebruikt voor toiletten.

Toekomstplannen

Wat betreft zijn woonhuis en B&B heeft Barry zo ongeveer alles wel doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid, vertelt hij: “De volgende stap is een elektrische auto. En nog meer zelfvoorzienend worden. Het liefst verbouwen we ons eten zelf en zuiveren we ons eigen water. Ik vind het fijn om dingen wat meer zelf in de hand te hebben. Tot die tijd ben ik nog ‘in opleiding’ als boer”, besluit hij lachend.