Edwin Coppes (37) woont met zijn vrouw en drie kinderen in een vrijstaande woonboerderij in Hegelsom. Begin dit jaar besloot het gezin tot een rigoureuze verbouwing, waarbij nadrukkelijk rekening werd gehouden met duurzaamheid. Inmiddels is de verbouwing af en liggen er 48 zonnepanelen op het dak van de woning en wordt het gehele huis verwarmd door middel van een warmtepompinstallatie.

Een warmtepompinstallatie vervangt de gasketel en zorgt voor de verwarming van het huis. In eerste instantie was het nog maar de vraag of het kon, zo’n warmtepomp in de woning van de familie Coppes. De vrijstaande woonboerderij uit het jaar 2000 was al goed geïsoleerd, maar het oppervlak was aan de grote kant om in zijn geheel te verwarmen met een warmtepompinstallatie.

Minder strenge regels

“Verschillende bedrijven zijn hier komen kijken voor de warmtepompinstallatie en ze verklaarden me stuk voor stuk voor gek”, vertelt Edwin. Hij gaf echter niet op ging met een andere gedachtegang naar de mogelijkheden kijken. “Een warmtepomp moet normaal gesproken als het buiten -15 graden is, met windkracht 7 van een oostelijke wind, nóg een huis op kunnen warmen. Maar zo’n situatie is in Nederland zo zeldzaam, dat komt praktisch nooit voor. Daarom zijn we uitgegaan van wat minder strenge regels. Toen was er opeens van alles mogelijk.” Lachend voegt hij toe: “Die ene keer in de tien jaar dat het buiten écht zo koud is, zet ik wel een elektrisch kacheltje in de kamer.”

De warmtepomp zorgt niet alleen voor de verwarming van het huis, maar ook voor het warme water. “De pomp zorgt ervoor dat warmte uit de lucht wordt afgegeven aan het water. Eigenlijk werkt dat hetzelfde als met een koelkast, maar dan precies andersom”, legt Edwin uit. “Dat betekent trouwens wel dat we niet eindeloos warm water hebben. Als we met z’n vijven meteen achter elkaar moeten douchen, dan heeft de laatste misschien geen warm water meer. Maar daar kun je makkelijk rekening mee houden.” Problemen heeft hij dan ook nog niet ervaren met de waterpomp. “Echt koude dagen hebben we natuurlijk nog niet gehad, maar ik ben niet bang voor de komende winter.”

Energieneutraal

Door de warmtepompinstallatie is de familie Coppes helemaal van het gas af. “We zijn ook elektrisch gaan koken, op inductie”, vertelt hij. “Bovendien liggen er sinds de verbouwing ook 48 zonnepanelen op het dak, 24 aan de voorzijde (westen) van de woning en 24 aan de achterzijde (oosten). Daarmee zijn we nu zo goed als energieneutraal.”

Edwin is hierdoor ook veel bewuster bezig met zijn energieverbruik. “Via een slimme meter en twee apps kan ik precies zien wat de zonnepanelen ons dagelijks opbrengen en hoeveel energie de warmtepomp verbruikt. Ook in het overige energieverbruik hebben we inzicht.” Heel belangrijk, vindt Edwin. “We hebben maar één aarde en daar moeten wij én de generaties na ons het mee doen. Daar moeten we ons bewust van zijn.” Hij voegt toe: “Er zijn heel veel discussies gaande over of het rendabel is om een bestaande woning energieneutraal te maken. Wij hebben nu bewezen dat dat kan.”