Ger (65) en Truus (62) Janssen wonen sinds 1986 in een hoekwoning uit de jaren zeventig aan de Kempkesstraat in Kronenberg. Behalve dakisolatie en spouwmuurinstallatie was de woning nog niet verduurzaamd. Daar hebben Ger en Truus de afgelopen jaren verandering in gebracht.

Toen ze in het huis gingen wonen, werden vrijwel direct de ramen op de benedenverdieping vervangen door dubbel glas. “Veel verder ging men in die tijd niet. De duurzaamheidsdiscussie is pas de laatste tien jaar echt op gang gekomen. Dan zie je buren, familie en vrienden iets doen en daar sluit je je dan bij aan”, vertelt Ger, die als secretaris van de Kronenbergse dorpsraad mede aan de wieg stond van EnergieKronenberg.

Eigenbelang en maatschappelijk belang

Inmiddels is hij ook secretaris van EnergieKronenberg. “Daar zit natuurlijk een stukje eigenbelang bij: wat kan ik allemaal doen aan mijn eigen woning om de energierekening zo laag mogelijk te krijgen, zonder in te leveren op comfort? Maar ook het gemeenschappelijk belang vind ik belangrijk. We leven in een wereld die niet alleen leefbaar moet zijn voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst. Zo kunnen we niet verder.”

In en rondom hun huis hebben Ger en Truus dan ook verschillende duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd. Zo’n tien jaar geleden werden er dikke isolatiematten in de kruipruimte gelegd, om zo het warmteverlies naar de ondergrond zoveel mogelijk te beperken. Recentelijk zijn, geïnspireerd door de eerste Energiebeurs van EnergieKronenberg een paar jaar gelden, veel lampen in het huis vervangen door LED-verlichting. “Een kleine investering, die relatief snel is terugverdiend”, zegt Ger.

Gasvrij

In 2017 volgde gevelisolatie en in 2018 werden er twaalf zonnepanelen op het dak gelegd. “Meer ruimte had ik niet, anders had ik er graag nog meer opgelegd.” Toch is de investering twee jaar later al voor een aanzienlijk deel terugverdiend, wat aanmoedigde tot nog meer duurzaamheidsingrepen. Vorig jaar vervingen Ger en Truus bijna alle ramen en beide buitendeuren door kunststof v.v. HR++ beglazing. Als voorlopig laatste stap gaan ze binnenkort over op koken met inductie om het gasverbruik te verminderen. “Een eerste stap om uiteindelijk gasvrij te worden.”

Op de to do-list van Ger en Truus staat nu nog het overstappen op een warmtepomp, als vervanging van de cv-ketel. “Maar die ultieme stap moet eerst financieel interessanter worden. Nu is de terugverdientijd nog veel te lang, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten”, vertelt Ger. “Met alle genomen maatregelen is het energielabel van de woning inmiddels wel al gestegen van D naar A, maar er is dus zeker nog ruimte voor verbetering.”