Henk (65) en Jeanne (64) Verhaegh wonen sinds 2019 in een prachtige, oude boerderij in Kronenberg. Met het doel om geheel energieneutraal te worden, startte het stel aan het opknappen van de woning.

Toen Henk en Jeanne in 2018 voor de eerste keer gingen kijken bij de oude boerderij, werd al snel duidelijk dat het een echte opknapper was. De woning was zelfs nog niet aangesloten op het gasnet. Henk: “We dachten toen meteen: we gaan er ook geen gasaansluiting in maken, en vanuit die filosofie zijn we begonnen met de restauratie.” Dat kostte het stel bijna een jaar “Het voorste gedeelte van het huis stamt uit begin 1900”, vertelt Jeanne. “Het achterste deel was nog ouder. Dat hebben we dan ook helemaal vernieuwd.”

Warmtepomp en isolatie

Een woonkamer met leefkeuken en een prachtig uitzicht op het Kronenbergse ‘Grutte Veld’ is het resultaat. “Dit achterste leefgedeelte van de boerderij is goed geïsoleerd en heeft vloerverwarming”, legt Henk uit. “Het voorste deel noemen we ook wel het ‘koude deel’. Daar liggen de slaapkamers en is de isolatie wat minder. Er is bijvoorbeeld geen spouwmuurisolatie en er ligt ook geen vloerverwarming. We wilden de authentieke vloeren namelijk behouden. Wel hangen er radiatoren en hebben we gezorgd voor een betere isolatie van het dak. Er ligt nu een moderne dakisolatie onder de oude dakpannen. Zo konden we de authentieke uitstraling van de boerderij toch behouden.”

Jeanne en Henk wilden ook een warmtepompinstallatie. Dat is niet vanzelfsprekend bij zo’n oude boerderij. “Om dat mogelijk te maken, was het nodig om de woning hard aan te pakken en te investeren in de isolatie”, zegt Henk. Toch was er geen twijfel over mogelijk: die warmtepomp moest er komen. “We hadden al ervaring met een warmtepomp. Het grote voordeel is dat je er in de zomer ook mee kunt koelen.”

Stroom uit zonnepanelen

De warmtepomp van Henk en Jeanne onttrekt warmte vanuit grondwater. Daarvoor zijn een aantal diepe putten geboord. Ook kwamen er zonnepanelen “Een warmtepomp kost best veel stroom”, zegt Jeanne. “Dus dat moesten we compenseren.” Zonnepanelen op het authentieke dak leggen, was geen optie. Het dak ligt daar namelijk niet gunstig voor en bovendien zou het afbreuk doen aan de uitstraling van de woning. Henk: “Om die reden wilden we de zonnepanelen ook vanaf het terras niet kunnen zien. Daarom hebben we op een aparte ruimte aan de achterkant van het huis 25 zonnepanelen laten leggen.”

Energieneutraal wonen

“Naar ons idee wonen we op dit moment energieneutraal”, zegt Henk. “Maar helemaal zeker weten we het nog niet. We weten niet wat we in de toekomst precies gaan verbruiken. Stel we komen tekort, dan leggen we er nog wat zonnepanelen bij.” Daarmee willen Henk en Jeanne besparen op de kosten, maar denken ze ook aan het hogere doel. “Iemand zei ooit: ‘zonnepanelen leg je voor je kleinkinderen’ en dat heeft me wel gefascineerd”, vertelt Henk. “Maar uiteindelijk speelt ook het financiële plaatje een rol, en het feit dat de mogelijkheid er was voor ons. Dan moet je die stappen gewoon zetten.”