Marcel Sijbers (48) en Nicole Camps (49) wonen samen met hun twee kinderen in Kronenberg, in een huis uit 1939. Het is een oude woning, maar met allerlei duurzaamheidsmaatregelen hebben Marcel en Nicole ervoor gezorgd dat de woning inmiddels toch het energielabel A heeft gekregen.

Marcel en Nicole hebben samen een bedrijf, Sijbers Bouw- en Timmerwerken. Ze zijn verbouwaannemers: Nicole ontwerpt en Marcel zorgt voor de uitvoering. “Vanuit ons bedrijf hebben we veel raakvlakken met EnergieKronenberg”, vertelt Marcel. “Een paar jaar geleden hebben we met het bedrijf de stap gezet om ons meer te gaan richten op duurzaamheid. Bij verbouwingen van woningen bekijken we de situatie dus ook altijd door een duurzame bril.”

Van bedrijfsmatig naar privé

Dat bedrijfsmatige perspectief moest ook privé worden doorgevoerd, vond het stel. Vanaf 2012 zijn ze dan ook al bezig met het verduurzamen van hun eigen woning. Dat begon met zonnepanelen en de isolatie van de muren. Daarna volgden onder andere ledverlichting, een warmtepompboiler, een inductiefornuis en een elektrische auto. “Inmiddels zijn we met al deze aanpassingen helemaal van het gas af”, zegt Marcel.

Monitoren van energieverbruik

Daarnaast zijn ze ook heel bewust bezig met het monitoren van hun energieverbruik. “Zo zien we precies wat een aanpassing ons oplevert. Elke keer als we iets vervangen, kijken we hoe we dat zo duurzaam mogelijk kunnen doen.” Zo werd onlangs de diepvries vervangen. “Een kleine aanpassing, maar we zien ons energieverbruik er wel door teruglopen.”

Dat soort kleine dingen vindt Marcel het leukst. “Een paar jaar geleden hebben we bijvoorbeeld een pompschakelaar voor de vloerverwarming aangeschaft. Daar zit een sensor in die ervoor zorgt dat de vloerverwarming niet het hele jaar aan staat, maar alleen als het nodig is. Dat zorgt voor de helft minder verbruik.” Een andere eenvoudige aanpassing is ledverlichting. “Dan ga je van peertjes van 35 tot 50 Watt naar peertjes van 5 Watt. Dat zijn best grote stappen, die op een heel makkelijke manier gezet kunnen worden. En al zijn het misschien niet allemaal de meest ideale stappen, ze moeten toch gezet worden.”

Kronenberg meenemen

Marcel is ook lid geworden van EnergieKronenberg. “Ik vind dat we vanuit deze vereniging een mooie kans krijgen om Kronenberg mee te nemen en om ook de rest van de inwoners van het dorp enthousiast te maken voor duurzaamheid. Ik merk dat mensen vaak nog bang zijn om keuzes te maken, omdat ze bang zijn verkeerd te kiezen. De kracht van EnergieKronenberg is dat we dingen kunnen onderzoeken en zo heel concrete, juiste informatie kunnen geven.” Heel belangrijk, vindt hij: “Het is natuurlijk leuk dat duurzame oplossingen financieel iets opleveren, maar onze kinderen moeten na ons ook nog op deze aarde wonen. Dat is minstens zo belangrijk.”