Hiltho 2023: Een groot succes

De Hiltho beurs in Horst zit er weer op. Daar waren de Warmmakers natuurlijk ook te vinden met hun stand: het Huis van NU. Ze deelden bespaartips en voerden goede gesprekken. We kletsen bij met Michelle Cox en Roel van der Palen van gemeente Horst aan de Maas over de hoogtepunten van de beurs.

Michelle en Roel zijn in hun rol als coördinatoren sinds een jaar hard aan de weg naar verduurzaming aan het timmeren met hun energiecoaches (de Warmmakers). Roel vertelt: “Energiecoaches zijn er natuurlijk door heel Nederland. Maar wij doen het nét wat anders: we geven niet alleen advies, maar voorzien bewoners ook van energiebesparende producten. En lukt het niet om deze zelf te monteren? Dan helpen we gewoon een handje!”

Mooie gesprekken
Inmiddels bestaan de Warmmakers al uit 21 vrijwilligers. “We merken dat mensen ons steeds beter weten te vinden. Zo hebben onze coaches dit jaar al ruim 200 adviesgesprekken met bewoners gevoerd”, vertellen Roel en Michelle. “En we verwachten dat het aankomend jaar alleen maar drukker gaat worden.” In Kronenberg zelf zijn ook drie Warmmakers/Energiecoaches actief via EnergieKronenberg. Ook zij waren aanwezig bij de stand.

Ook op de beurs waren mensen enthousiast. “We hadden een bijzondere, lange stand. En daar kregen we leuke reacties op. Bezoekers vonden dat we opvielen en goed zichtbaar waren. Daardoor konden we ook makkelijk contact leggen met bewoners. We hebben veel mooie gesprekken gevoerd over energiebesparing, maatregelen, besparingstips en het meten van je energieverbruik. We hebben zelfs 50 aanvragen voor nieuwe adviesgesprekken gekregen! Een groot succes, dus.”

Samen bouwen aan verduurzaming
De Warmmakers focussen zich met name op mensen met een wat kleinere portemonnee. “We helpen ze met advies, materialen, kennis en uitvoering.” Maar in principe heeft iedere bewoner uit de gemeente baat bij de hulp van de energiecoaches. “Iedereen heeft recht op ons advies. Het gaat niet alleen om het juiste materiaal, maar ook om gedrag en inzicht. Je bespaart bijvoorbeeld al veel water, als je nét wat korter doucht. We helpen bewoners graag met die bewustwording.”

“Uiteindelijk doen we het allemaal voor de bewoners. Want tevreden bewoners zijn de beste ambassadeurs.”

Ook werken aan verduurzaming?
Wil je een gesprek aanvragen met een energiecoach? Wil je zelf vrijwilliger worden? Of wil je meer informatie over de inkoopactie isolatie? Neem dan gerust contact op met energiebespaarteam@horstaandemaas.nl of met een van de energiecoaches van EnergieKronenberg via info@energiekronenberg.nl