Frank en Chris hebben in april een warmtepomp laten plaatsen voor zowel verwarming als warm water. Hiermee zijn ze bijna van het gas af: alleen voor het koken gebruiken ze nog gas. Een laatste stapje nog om helemaal ¨electric¨ te gaan.
Het laatste zetje gaf de enorme prijsverhoging van gas toen in juli vorig jaar hun gascontract van 0,80 €/m³ afliep, en het termijnbedrag opeens met €250 per maand steeg. In 2018 had Frank al eerder contact gehad met Peter Coenen van NewEnergyCare (NEC) voor een warmtepomp, maar vond het toen nog te duur. Nu was het besluit snel gemaakt, en na één bezoek van Peter Coenen waren ze er al uit. Door de enorme vraag naar warmtepompen en gekte op de markt voor toelevering, ontstond er een leveringsprobleem. De warmtepomp kon pas na de winter, in april 2023, worden geplaatst. Een ding was zeker: het laatste stookseizoen op gas was aangebroken.
De installatie had best wel wat voeten in de aarde. Er was een kraan nodig om de 9 kW warmtepomp op het plat dak te hijsen en het 300-liter boilervat door het dakraam te tillen. Leuk detail: op precies hetzelfde moment was NEC bij Peter Huijs, een paar huizen verder, ook een warmtepomp aan het installeren. Ten opzichte van een combiketel is een warmtepomp met bijbehorende buffervaten en techniek best een hele installatie, die ook wat plek nodig heeft.
In de woonkamer verandert er echter niets en wordt de thermostaat vervangen door een nieuwe variant die de warmtepomp aanstuurt. Met bijbehorende app kun je de belangrijkste functies ook via je telefoon aansturen en zie je ook het elektriciteitsverbruik. Je kunt zien hoeveel energie je verbruikt voor warm water en voor verwarming. Dat houdt de app allemaal zelf bij. En het doel om het gasverbruik te reduceren naar bijna nul? Dat is gelukt! Vanaf 18 april zie je in het grafiekje nauwelijks nog gasverbruik. Met de eerstvolgende duurzame huizenroute kunnen jullie de installatie komen bekijken en vragen naar de eerste ervaringen