In gesprek met oud-Kronenberger Joeri van de Riet – Duurzaam verbinder in hart en nieren

Een heel dorp energieneutraal maken, dat gaat niet zomaar. Er zijn veel verschillende mensen en partijen betrokken, en dat vraagt om de juiste afstemming. Daarom zijn verbinders als Joeri van de Riet een fijne aanwinst. Hij is werkzaam bij LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) als projectleider op het gebied van lokale gemeenschapsbetrokkenheid en de energietransitie. Hij ondersteunt bewonersgroepen die samen hun buurt of dorp willen verduurzamen.

Joeri is geboren en getogen in Kronenberg, maar verhuisde naar Amersfoort voor zijn opleiding Social Management. “Ik werk het liefst heel lokaal. Dat is de rode draad. Mijn vak gaat om het verenigen van buurten en de mensen die daar wonen. Daar wilde ik vroeger al in werken en daar werk ik nu nog steeds aan”, vertelt hij. Daarom begon Joeri zijn stichting: Buurtgids. Met deze stichting streeft hij ernaar om de betrokkenheid van bewoners bij hun eigen omgeving te vergroten. Dat doen we door rondleidingen voor en door bewoners te organiseren. Dat gebeurt in wijken waar mensen zich niet (meer) thuis voelen, omdat ze nieuw zijn of omdat de wijk sterk veranderd is.”

“Daarnaast ben ik verbonden aan het LSA. Dat is een vereniging die ondersteuning biedt aan buurthuizen en bewonersinitiatieven. We zijn er om bewonersgroepen met elkaar in contact te brengen en ondersteuning te bieden waar nodig. Dat gaat over allerlei relevante thema’s. De energietransitie is
daar een belangrijk onderdeel van. We geven mensen de tools om zelf bijvoorbeeld een succesvolle energiegemeenschap te realiseren. Dat kan zijn door tijdelijk professionele procesbegeleiders te koppelen aan deze initiatieven, kennis te delen of intervisiebijeenkomsten te organiseren.”

Eén voor allen, allen voor één
Hoewel Joeri zijn wereld wilde vergroten tijdens zijn studie, ziet hij steeds meer de voordelen van een kleine, hechte gemeenschap. “Vroeger dacht ik: Kronenberg is te klein voor mij! Iedereen kent elkaar en dat vond ik toen een beetje beangstigend. Nu kijk ik daar heel anders naar. Die mate van aandacht voor elkaar maakt de wereld echt een stuk beter. Dat is nog steeds iets wat ik erg waardevol vind. Er is een sterk verenigingsleven en dat maakt het een mooie plek om op te groeien. De mensen kijken naar elkaar om en zijn heel bewogen met alles wat er gaande is. Daarom vind ik initiatieven als EnergieKronenberg ook zo belangrijk. Als lokale organisatie bereik je bewoners beter dan de gemeente. Het is echt iets van de mensen zelf.”

Op de vraag wat hij Kronenberg zou willen meegeven op hun duurzaamheidsreis, adviseert Joeri om te leren van andere gemeenschappen en organisaties. “We moeten altijd uitgaan van ons eigen netwerk en ideeën uit Kronenberg zelf, maar er zijn ook een hoop goede voorbeelden waar we gebruik van kunnen maken. Er is al veel kennis en ervaring beschikbaar in Nederland op het gebied van duurzaamheid: van afvalverwerking tot energiebesparing. Het is belangrijk dat we die kennis goed inzetten. Op een manier die past in de lokale context van Kronenberg. Zo hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Dat bespaart ontzettend veel tijd en moeite.”

Joeri benadrukt dan ook dat de weg naar duurzaamheid begint bij het individu. “Bij zo’n groot onderwerp vraag je je af wat je als individu kunt doen. Ik denk juist dat het klein begint. Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij aan zijn omgeving. Samen hebben we op grote schaal veel invloed.

Bewonersgroepen cruciaal
Naast het helpen van anderen met duurzaamheidsinitiatieven, zet Joeri in zijn eigen leven ook stappen voor een duurzamer leven. “Woensdag worden mijn zonnepanelen geleverd”, zegt hij lachend. “Daarnaast ben ik kartrekker bij Herenboeren Amersfoort en lid van de eerste Amersfoortse Kledingruil-ketting voor mannen. Dat is een initiatief waarbij mannen (of vrouwen) kleding ruilen. Met 43 anderen zijn er drie gevulde tassen in omloop die we bij elkaar brengen. Dit is iets wat ook in Kronenberg kan.”

Herenboeren is een initiatief om op een coöperatieve manier lokaal, duurzaam en gezond voedsel te produceren. Joeri: “Als Herenboer ben je met tweehonderd andere huishoudens eigenaar, ondernemer, producent en consument van je eigen boerderij. Er zijn er inmiddels achttien in heel Nederland en we zijn dit ook in Amersfoort aan het realiseren.”

Tot slot benadrukt Joeri het belang van gemeenschappelijke inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken, met name bewonersgroepen. “De combinatie van al die individuele verhalen zorgt ervoor dat lokale overheden en de landelijke overheid het op hun radar krijgen. Bewonersgroepen zoals EnergieKronenberg spelen hierin een cruciale rol.”