In het najaar van 2022 haalden Hans Kuipers, Angelo Nagels en Frank Schuurmans hun certificaat tot Energiecoach. In de eerste maanden hebben ze al zo’n dertig huishoudens geholpen. “We zijn goed op weg, maar er is nog een hele weg te gaan”, vertelt Frank.

Ongeveer een jaar geleden kregen Hans, Angelo en Frank het aanbod om de cursus tot energiecoach te volgen. Na het bestuderen van allerlei modules en meerdere bijeenkomsten met andere energiecoaches in spé, zijn ze nu druk bezig met het adviseren van huishoudens in Kronenberg. “Vaak werken we het stappenplan af en adviseren we mensen hoe ze hun energiegedrag kunnen aanpassen”, begint Hans. “Soms hebben mensen een specifieke vraag over het plaatsen van zonnepanelen, dan helpen we ze daar natuurlijk ook bij.” Frank vult aan: “Tot nu toe is ieder huishouden anders, iedere situatie is uniek.” De coaches hebben nog niet iedereen bereikt. “We hopen vooral nog de mensen te bereiken die nog grote stappen kunnen zetten. De instapdrempel lijkt misschien wat hoog, maar we zijn er om de mensen te helpen”, vertelt Angelo. “Huishoudens met een slechter energielabel hebben veel baat bij het nemen van maatregelen in huis”, vertelt Hans. Daar willen de  energiecoaches mee aan de slag. “Het is een kwestie van volhouden en er zijn op het moment dat mensen vragen hebben”, voegt Frank toe.

Vooruit kijken
De energiecoaches doen meer dan alleen individuele huishoudens helpen. “De staat van verduurzaming in heel Kronenberg is net zo belangrijk”, vertelt Hans. “We houden ons zeker bezig met het monitoren van de staat van Kronenberg. We moeten namelijk het doel voor ogen blijven houden om in 2030 energieneutraal te zijn.” Frank is positief: “Er is nog een hele weg te gaan, maar beetje bij beetje komen we er wel. We willen de mensen laten zien wat we doen, en dat we er voor ze zijn.”