Het moment is eindelijk daar, de Henri Vullinghsstraat wordt nu langzaam bewoond. De straat is volledig duurzaam gebouwd, met warmtepompen, zonnepanelen en goede isolatie. Hét recept voor een duurzame straat. Hoog tijd om met Lieke Oomen en Hans Leijsten de stand op te nemen in deze nieuwe straat.
Lieke (25) en Hans (28) staan met één been in het werkende leven en één been in hun studententijd. Hans komt uit Kronenberg en werkt nu op het moleculaire lab bij Nunhems. Om zijn kennis over groentezaadveredeling naar een nieuw niveau te tillen, is hij bezig met een bachelor deeltijdopleiding Life Science aan de Hogeschool Utrecht. Lieke heeft voorheen altijd in Hegelsom gewoond en werkt als fysiotherapeut bij Proteion. Ook zij zit nog met de neus in de boeken en volgt een masteropleiding tot geriatriefysiotherapeut in Utrecht.
Geen moment vervelen
Ze wonen nu ruim een maand op de Henri Vullinghsstraat en hebben zich nog geen moment verveeld. “Bij de oplevering moest zo goed als alles nog gebeuren. Alleen het toilet en de badkamer waren bijna klaar. Sindsdien is er gestuct en geverfd, hebben we een vloer gelegd en de keuken geplaatst. Elke week ronden we weer wat klussen in ons huis af. Momenteel zijn we bezig met het leggen van de oprit. Andere grote klussen zijn het aanleggen van de tuin en het klaarmaken van de trap. We vervelen ons zeker niet!”, vertelt Lieke.
Cirkel is rond
Toen ze tijdens een vakantie in Oostenrijk hoorden dat ze de toekomstige bewoners van dit nieuwe project werden, waren ze heel blij. “De straat heeft zowel koop- als huurwoningen en er lijken veel mensen van onze leeftijd te komen wonen”, vertelt Hans. “Dat vinden we heel leuk! En dat het huis volledig duurzaam is, is een hele fijne bijkomstigheid. Het huis is gasvrij dus we gebruiken een warmtepomp voor de verwarming. De energie voor die warmtepomp wordt opgewekt door onze 18 zonnepanelen. Dat de cirkel zo rond is, is een heel fijn gevoel.”
Omdat Hans oorspronkelijk uit Kronenberg komt, voelt het huis meteen vertrouwd. Dat ze hiermee ook nog toekomstige generaties kunnen helpen, zien ze als een enorm voordeel, vertelt Lieke. “Een duurzaam huis uit zich natuurlijk in lage energiekosten. We wekken zelfs meer energie op dan we gebruiken. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan een energieneutraal dorp, maar zorgen we er ook voor dat de generatie na ons nog zonder zorgen op deze wereld kan leven en een gezond leven kan lijden. Dat vinden we heel belangrijk.”