Begin dit jaar hebben we in onze dorpsraadpleging aan iedereen uit Kronenberg gevraagd of ze versneld willen toewerken naar een aardgasloze woning. Deze huishoudens vormen samen onze koplopersgroep. Hier lees je alles over die koplopers: waarom hebben wij hen nodig en wat bete[1]kent dat voor de koplopers zelf?

Een koploper is iemand die aan de leiding gaat, meldt Van Dale. En dat is precies waar wij naar op zoek zijn. Koplopers die voorop willen gaan op de weg naar aardgasvrij wonen in Kronenberg. Heel Kronenberg loopt uiteindelijk op dezelfde weg, maar de start, planning en route is voor iedereen anders. Niet zo gek ook, want ieder huis en ieder huishouden in Kronenberg is anders.

Om die weg in kaart te brengen voor de rest van Kronenberg, hebben wij koplopers nodig. Huishoudens die samen met ons hun nek willen uitsteken en gezamenlijk het pad willen effenen voor de rest. Maar liefst 35 huishoudens gaven in onze dorpsraadpleging aan om interesse te hebben in die koplopersgroep. In juli hebben we voor hen een informatieavond gehouden.

 

Energie Prestatie Advies

Onze werkgroep Maatwerkadvies werkt samen met Energieregisseurs uit Deurne om zo iedere individuele koploper te kunnen adviseren over hun route. Dat gaan we doen in de vorm van een Energie Prestatie Advies (EPA). Dat bestaat uit:

  • Advies over hoe je jouw woning energieneutraal kan maken en wat daar precies voor nodig is
  • Overzicht van de investeringskosten, besparingen en eventuele subsidies van de voorgestelde maatregelen
  • Stappenplan om de maatregelen uit te voeren
  • Energielabel van je woning

Wij hopen dat dit advies de koplopers stimuleert om daadwerkelijk stappen te ondernemen. Natuurlijk mogen zij zelf kiezen of ze dat wel of niet gaan doen. Van de 35 mogelijke koplopers willen meer dan 20 huishoudens een EPA-advies laten opstellen. Zij delen deze resultaten met EnergieKronenberg. Dat is voor ons weer waardevolle informatie voor de subsidieaanvraag voor het Programma Aardgasvrije Wijken.

 

Wat kunnen koplopers komende tijd verwachten?

In september en oktober wil Energieregisseurs alle geïnteresseerde koplopers bezoeken om gegevens te verzamelen voor het advies. In november komen de adviezen beschikbaar. Deze wil EnergieKronenberg in december bespreken. Dan gaan we kijken hoe we verder gaan: samen én individueel. Wij willen een ondersteunend programma aanbieden voor de koplopers met bijvoorbeeld themasessies en momenten om informatie uit te wisselen.

 

Tweede koplopersgroep

In het voorjaar van 2022 gaan we onderzoeken of we een tweede koplopersgroep kunnen samenstellen en wat de benodigde stappen zijn om heel Kronenberg mee te krijgen op onze route naar energieneutraal wonen. In een volgend magazine doen we weer verslag over de voortgang. We hopen dat we dan ook een oproep kunnen doen voor geïnteresseerden in een tweede groep koplopers!

Wil je nu al meer informatie over de koplopersgroep? Neem dan contact op met Hans Kuijpers via kuijpersh@home.nl of 06 30 62 02 81.