Marcel Sijbers woont samen met Nicole, Emma en Henrie in Kronenberg, in een huis uit 1939. Met allerlei duurzaamheidsmaatregelen hebben ze ervoor gezorgd dat de woning inmiddels energielabel A heeft. Vrij uitzonderlijk voor een huis van ruim 80 jaar oud, ze hebben het dan ook door de jaren heen meerdere malen verbouwd en geüpgraded. Zo lieten ze in juli 2022 een warmtepomp plaatsen waardoor ze nu volledig van het gas af zijn.

Dankzij het EPA-rapport kregen Marcel en zijn gezin veel nieuwe inzichten. “Hierdoor kwamen we erachter wat we nog konden verduurzamen aan onze woning. En daar kwam de warmtepomp uit. Na het vervangen van de ramen, het plaatsen van triple glas en alle andere maatregelen die we al getroffen hebben, was dit een logische vervolgstap.” Voor het plaatsen van de warmtepomp hebben ze een installateur laten komen. “De waterpomp was na twee dagen geïnstalleerd, dat ging erg soepel en snel.”

 

EXTRA COMFORT

“Door de plaatsing van de warmtepomp hebben we nu ook per ruimte een thermostaat en dat zorgt echt voor extra comfort. Per ruimte bepaal je heel gemakkelijk de gewenste temperatuur. En dat geldt ook voor de lage-temperatuurradiatoren, die zijn afzonderlijk van elkaar goed te bedienen.”

“We hebben met de warmtepomp bewust gekozen om ook een aantal lage-temperatuurradiatoren te monteren. Zo geven we een extra boost met het verwarmen, en blazen we in de zomer wat koude lucht door de woning”, vertelt Marcel.

Zodra de warmtepomp is geplaatst, kun je ook een app installeren om je verbruik dagelijks bij te houden. “Het viel me gelijk op dat de warmtepomp in de zomer nauwelijks energie kostte. Nu moeten we de winter nog gaan ervaren, maar tot nu toe verloopt het allemaal heel goed.”

STAP VOOR STAP

“Doe wat je kunt, maar begin wel bij het begin”, adviseert Marcel. Voor het aanschaffen van een warmtepomp heb je minimaal energielabel B nodig. Heb je dat nog niet? Zorg dan eerst dat alle andere isolaties kloppen. Door een EPA-rapport op te vragen, krijg je veel goede en bruikbare inzichten in je woning. Wat ons betreft een echte aanrader!”