Montair wil bijdragen aan een duurzamere toekomst. Dat doet het bedrijf met allerlei nieuwe technologieën en procesinstallaties. Op het gebied van luchtreiniging, bijvoorbeeld. Montair is daarnaast flink aan de weg aan het timmeren op het gebied van de verwerking van kernafval. En dat gewoon in Kronenberg! Directeur Tom van Asten vertelt over de duurzame ambities van zijn bedrijf.

Montair heeft een aantal roerige jaren achter de rug. Tom van Asten werd in 2018 binnengehaald als toekomstig topman. Hij zou het stokje van de toenmalig directeur in het najaar van 2021 overnemen. De directeur van het familiebedrijf Manders Industries (op dat moment enig aandeelhouder van Montair) overleed plotseling, een miljoenenopdracht in Saoedi-Arabië liep mis en het bedrijf ging failliet. In 2020 kon Tom het failliete bedrijf alsnog overnemen van de curator en zorgde hij samen met een aantal oud-medewerkers voor een doorstart. “Wat hier gebeurt is veel te belangrijk om verloren te gaan. Dit jaar vieren we dus zowel de 1e als de 50e verjaardag van Montair.”

 

De wereld veroveren vanuit Kronenberg

Montair is onder andere al 10 jaar bezig met het ontwikkelen van een nieuwe technologie voor het verwerken van nucleair afval. Deze ontwikkeling wordt samen met Belgoprocess uit België gerealiseerd. “We hebben al bewezen dat onze techniek in principe werkt. Komende tijd gaan we in Canada met kernafval testen in de praktijk. Als onze technologie écht werkt, dan heeft straks iedere kerncentrale deze technologie nodig om nucleair afval veilig te verwerken. Dan kunnen we de wereld veroveren”, vertelt Tom. “Niet slecht, voor een bedrijf uit Kronenberg.”

Het bedrijf houdt zich daarnaast ook onder andere bezig met ontwerpen en produceren van luchtreinigingssystemen voor de industrie. “De afgassen uit de industrie zijn slecht voor het milieu. Maar met onze installaties kunnen we ervoor zorgen dat de lucht weer schoner wordt. Dat doen we bijvoorbeeld voor bedrijven als Tata Steel en Darling Ingredients. In Duitsland liggen nog veel kansen. Daar zijn ze nog niet zo ver als Nederland op het gebied van emissieverlaging volgens de Europese normen. En die lucht komt natuurlijk ook over Nederland, dus daarmee dienen we ook een eigen belang.”

 

Energieneutraal bedrijf

Ook bij hun eigen bedrijf in Kronenberg is Montair flink bezig met verduurzamen. “Een betere toekomst start bij Montair: dat is onze nieuwe slogan. Met onze producten dragen we al bij aan een betere wereld met schonere lucht en veilige verwerking van kernafval. Maar we willen zelf ook nog meer doen. In 2011 zijn we bijvoorbeeld al overgegaan op grotendeels ledverlichting en een aardwarmtesysteem.”

Daar kan Montair in de winter het bedrijfspand in Kronenberg mee verwarmen en in de zomer gedeeltelijk koelen. Nu zijn ze ook van plan om hun dak vol met zonnepanelen te leggen. “Er is ruimte voor duizend panelen. Dat is meer dan genoeg voor ons eigen stroomverbruik. Ook willen we ons wagenpark gaan elektrificeren. Zelf rijd ik al een tijd elektrisch.”

Tom: “Ons plan is om energieneutraal te worden. Dat zou lukken met de zonnepanelen die we nu op het oog hebben. Een ambitieus doel, maar als je jezelf geen doelen stelt, dan kun je ook nergens naartoe werken.” Verduurzamen is Montair ook wel een beetje verplicht, lacht hij: “Je kunt niet met een ronkende diesel aankomen bij klanten die je schone lucht verkoopt.”