Thijs Kuipers is trots op zijn dorp. Als inwoner, maar zeker ook als wethouder van gemeente Horst aan de Maas. “Kronenberg is een ondernemende gemeenschap met mooie idealen.”
Het verduurzamen van Horst aan de Maas is een hele klus voor de gemeente. “Meestal probeer je als overheid de burgers te overtuigen van een plan”, vertelt de wethouder. “Maar dit is de omgekeerde situatie. Kronenberg heeft zelf het voortouw genomen om energieneutraal te worden.” Een volgorde waar hij enthousiast van wordt. “Het is ontzettend mooi om te zien hoe Kronenberg werkt aan duurzaamheid en aan de toekomst. Het dorp wacht niet af tot de overheid met een plan komt, maar gaat zelf aan de slag met verduurzamen. Dan kruipen wij als gemeente graag in de ondersteunende rol.” Dat houdt in dat de gemeente EnergieKronenberg ondersteunt bij het uitwerken van de plannen, maar ook financieel. Ook zorgt de gemeente ervoor dat het dorp zoveel mogelijk positieve aandacht krijgt in de regio én daarbuiten.
Kronenberg als voorbeeld
“Kronenberg heeft een voorbeeldfuncie. Niet alleen voor de rest van Horst aan de Maas, maar ook voor de regio, heel Nederland en zelfs daarbuiten”, legt Thijs Kuipers uit. “We hebben bijvoorbeeld de Europese Green Leaf Award 2019 gewonnen, onder andere door de grote rol die de mensen uit Kronenberg spelen op het gebied van duurzaamheid.” En ook regionaal wil de gemeente het voorbeeld van Kronenberg gebruiken om andere dorpen te laten zien dat je nu al kunt beginnen met energieneutraal worden. “Want al die dorpen en woningen moeten straks het voorbeeld van Kronenberg volgen. En dat vraagt nogal wat. Technisch, maar ook op het gebied van kosten en gedrag. Hoe fijn is het dan dat wij kunnen laten zien dat ze er in Kronenberg gewoon al mee bezig zijn. Dat overtuigt.”
Energievisie van gemeente Horst aan de Maas
De visie van EnergieKronenberg – energie neutraal zijn in 2030 – sluit naadloos aan bij de landelijke duurzaamheidsdoelen en die van gemeente Horst aan de Maas. Thijs Kuijpers: “Landelijk gezien moeten al onze steden, dorpen, wijken en woningen in 2050 energieneutraal zijn. Voor het einde van dit jaar moet iedere gemeente daar een plan voor hebben.” In het plan moet ook komen te staan hoe gemeentes zelf energie gaan opwekken. In 2030 gaat dat al om 30 procent van de totale energiebehoefte. “Dat willen we allereerst doen met zonnepanelen op daken, maar dat is niet genoeg. We gaan nu onderzoeken waar we bijvoorbeeld windturbines of zonneweides kunnen bouwen. In de directe omgeving van Kronenberg komen waarschijnlijk geen windturbines of megazonneparken, maar een middelgrote zonneweide van zo’n 10 hectare zou wel kunnen. Voordeel daarbij is dat de inwoners van Kronenberg dan mede-eigenaar kunnen worden en mee kunnen delen in zowel de energieopbrengst als de financiële opbrengst.”