Gemeente Horst aan de Maas heeft in juni en juli met een vragenlijst de mening van haar inwoners over duurzame energie-opwekking in Horst aan de Maas gepeild. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in dit rapport.

Gemeente Horst aan de Maas wil in 2050 volledig op duurzame energie overgestapt zijn. In 2030 wil zij dat 30% van de energie al lokaal en duurzaam wordt opgewekt. Het energiebeleid moet daarom op de schop. De komende tijd is de gemeente bezig met het Kader voor Opwekking van Duurzame Elektriciteit (KODE). Onderzoeksbureau Citisens heeft daarvoor een inwonersonderzoek gedaan.

Hoe duurzaam ben je zelf al?

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 66% van de inwoners het belangrijk vindt dat in 2030 al 30% van de energie lokaal en duurzaam wordt opgewekt. Ook werd gevraagd naar hoe inwoners nu zelf al bijdragen aan duurzaam energieverbruik.

  • 55% heeft zonnepanelen
  • 55% gebruikt groene stroom
  • 52% heeft hun woning beter laten isoleren
  • 10% heeft een warmtepomp
  • 8% heeft een elektrische auto

Hoe moeten we duurzaam energie opwekken?

Kunnen we dat beter met zonnevelden of windturbines doen? Over die vraag zijn de meningen in Horst aan de Maas verdeeld. Het grootste percentage (23%) kiest voor ‘veel zonnepanelen en weinig windturbines’. 22% ziet liever ‘evenveel zonnepanelen als windturbines’ en 16% wil ‘alleen zonnepanelen’. 2% wil ‘alleen windturbines’ en 7% ziet beide opties niet zitten.

Mochten er windturbines komen, dan willen de meeste inwoners deze windturbines in een lijnopstelling in plaats van verspreid over meerdere plekken. Zonnevelden zien de inwoners het liefst verdeeld over enkele grote velden in plaats van meerdere kleine. De beste locatie voor windturbines zouden volgens de inwoners van de gemeente zijn: langs de snelweg of provinciale weg, langs de spoorlijn of naast een bedrijventerrein. Zonnevelden zien zij het liefst in een gebied waar weinig mensen wonen.

Financiƫle participatie

Van de bijna 450 deelnemers aan de vragenlijst wil 23% financieel participeren bij de duurzame energieopwekking in Horst aan de Maas. Van die groep wil:

  • 52% aandelen kopen en delen in de winst
  • 39% stroom afnemen van een windturbine of zonneveld
  • 35% lid worden van een bestaande lokale energiecoƶperatie
  • 24% samen met andere inwoners investeren in een eigen zonneveld of windturbine