We merken het allemaal: de energieprijzen zijn enorm gestegen. We laten je zien waarom een all electric-scenario door deze stijgende prijzen nog aantrekkelijker wordt in vergelijking met niet verduurzamen.

Die stijgende energieprijzen komen door een combinatie van verschillende factoren. Denk maar aan de sluiting van het gasveld in Groningen, de oorlog in Oekraïne en de overgangsfase van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Dit alles zorgt ervoor dat de inkoopprijs van gas en stroom stijgt en dit rekenen energieleveranciers door aan consumenten. En dat betekent een duurdere gas- en stroomrekening. Juist nu is het nóg belangrijker om snel duurzame maatregelen te nemen, zodat je minder energie verbruikt en dus minder betaalt. Doe je niks? Dan ben je op termijn veel duurder uit.

In ons onderzoek uit 2020 bleek dat we in Kronenberg jaarlijks 17,2 GWh (gigawattuur) aan aardgas en stroom verbruiken. Het onderzoek liet toen al zien dat alle huishoudens zelfs met hetzelfde energieverbruik ieder jaar meer zouden gaan betalen.

Nieuwe berekeningen

Nieuwe berekeningen laten zien dat met de hogere gasprijzen en zelfs met de stijgende elektriciteitsprijzen het all electric-scenario nog aantrekkelijker wordt in vergelijking met niet verduurzamen. Ondanks dat isolatiematerialen en apparaten duurder gaan worden, neemt de terugverdientijd van de investeringen af én dalen de kosten harder dan ooit.

Conclusie: het beter isoleren van je huis en opwekken van je eigen energie (bijvoorbeeld met zonnepanelen) is naast goed voor het milieu juist in deze tijden financieel extra gunstig.

EnergieKronenberg heeft een rekenmodel, waarmee de koplopersgroep voor hun eigen woning een plan kunnen maken en de terugverdientijd van hun aanpassingen globaal uit kunnen rekenen. Daarbij kun je verschillende gasprijzen en scenario’s vergelijken.