Sjoerd van den Dam: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’

Voordat Sjoerd het boekje kreeg, was hij al erg bewust bezig met duurzamer leven. “Ik heb geen wasdroger, eet al vijf jaar geen vlees en we hebben sinds de pandemie niet meer gevlogen”. Toch schrok hij van zijn ecologische voetafdruk. “Het zit ‘m in alle spullen die je koopt. Het is bijna te makkelijk, in bepaalde winkels krijg je nog net geen geld toe.”

Het boekje was daarom van grote waarde voor Sjoerd. “Ik kan zelf nog veel veranderen, maar we moeten het samen doen. Nee, we mógen het samen doen.” Want als er iets is wat Sjoerd weet, is het wel dat ‘moeten’ zorgt voor hakken in het zand.

Rob Appeldoorn: ‘Ik paker vaker de fiets’

Het boek EcoPositief in 5 stappen zette Rob even aan het denken: “Ik dacht dat ik erg goed bezig was met mijn huis verduurzamen. We hebben bijvoorbeeld de vloer en het dak geïsoleerd, zonnepanelen, kunststof kozijnen met dubbel glas, houden met infiltratiekratten het hemelwater in eigen tuin én zetten de thermostaat standaard een graadje lager. Toch is er voor mijn verbruik alsnog drie aardes nodig. Dat was best even schrikken!”

De meeste winst kan Rob boeken op het gebied van vervoer en de aankoop van nieuwe spullen. “Ik kan
wat vaker de fiets pakken voor korte stukken of meer tweedehands spullen kopen in plaats van nieuwe.
Verder proberen we zoveel mogelijk lokaal te kopen: eieren, groente en fruit van lokale telers bijvoorbeeld. En we hebben zelf een moestuintje!”

“Ik geef het boekje graag door aan Luuk Maas. Hij gaat binnenkort met zijn vriendin in Kronenberg wonen. Zo geef ik hem hopelijk een goede, duurzame start!”