Van de theaterwereld naar je eigen klusbedrijf – In gesprek met klusvrouw Lisa

Een voorzetwandje plaatsen, een lekkend toilet repareren of een muurtje tegelen: Lisa Janssen (30) uit Lottum draait haar hand er niet voor om. Deze klusvrouw heeft een achtergrond in de theatervormgeving, maar wilde liever voor zichzelf beginnen. “Vooral de aanspraak en de dankbaarheid van mensen vind ik heel fijn”, vertelt ze.

Als theatervormgeefster in Utrecht was Lisa altijd lekker creatief en met haar handen bezig. Toch kriebelde het al langer om voor zichzelf te beginnen. “Samen met mijn vriend woonde ik in Utrecht, maar we wilden graag meer ruimte. We zijn beide opgegroeid met de nodige vrijheid om ons heen, en dat bleek in Utrecht lastig te realiseren.” Daarnaast vielen tijdens corona alle werkzaamheden in het theater stil. “Het begon allemaal bij mijn schoonvader in de tuin. Daar stond een oud atelier dat ik met mijn vriend ben gaan ombouwen tot een tiny house, zodat we daar ook af en toe konden overnachten. Ieder weekend gingen we aan de slag en in die tijd heb ik enorm veel kennis opgebouwd. Toen het tiny house klaar was, besloten we om er ook echt te gaan wonen.”

Lisa merkte dat het klussen perfect bij haar paste. “Daarom sloot ik me aan bij Onze Klusvrouw, een franchiseorganisatie voor klusvrouwen in Nederland.” Lisa heeft haar eigen onderneming, zorgt voor haar eigen klanten, maar werkt onder de overkoepelende naam van Onze Klusvrouw. “Het voordeel is
dat ik op deze manier dus wel collega’s heb: namelijk andere klusvrouwen.” Zo kunnen we gebruik maken van elkaars expertises.

‘Altijd fijn als ik mag meedenken’
Als klusvrouw voelt Lisa zich helemaal op haar plek. “Ik doe van alles. Natuurlijk gewoon schilderen, behangen en timmeren, maar daar blijft het niet bij. Laatst heb ik een wc compleet opgeknapt: van stuccen tot het installeren van een nieuwe pot en fonteintje. Als ik mag meedenken, ook over het creatieve gedeelte, dan vind ik dat helemaal leuk.”

De dankbaarheid van mensen als ze hen geholpen heeft, vindt Lisa het allerfijnst. “Ik kom bijvoorbeeld veel bij oudere mensen. Je merkt dat zij het leuk vinden als er een vrouw langskomt en dat ze wat aanspraak hebben. Dat is heel waardevol. Je doet vaak maar iets kleins – bijvoorbeeld een keukenkastje vastzetten. Maar je helpt ze daar enorm mee.”

Op zoek naar hulp voor je (duurzame) klussen in huis?
Mail Lisa op lisa@onzeklusvrouw.nl

Ben jij zelf een handige man of vrouw die zich wil inzetten om dorpsgenoten te helpen te verduurzamen? Meld je bijvoorbeeld aan bij Warmmakers als vrijwilliger! Of wordt net als Lisa professioneel klusvrouw bij www.onzeklusvrouw.nl

Ga je verbouwen? Duurzame tips van Lisa:

  1. Heb je een kraan met een hendel? Stel ‘m dan automatisch in zodat de middelste positie koud is, in plaats van lauwwarm. Dan verbruik je veel minder warm water!
  2. Ga je lichtbronnen vervangen? Kies altijd voor ledlampen.
  3. Schaf een regenton aan. Regenwater kun je ook prima gebruiken voor het schoonmaken van je kwasten bijvoorbeeld. Of om je planten water te geven.
  4. Hergebruik je oude spullen. Heb je nog een oude plank liggen? Gebruik die dan eerst!
  5. Grote open ruimtes zijn een trend. Maar wist je dat kleine afgesloten ruimtes (bijvoorbeeld met een tussenwand of schuifdeur) veel makkelijker te verwarmen zijn? Dat is ook nog eens lekker knus! Bonustip: “Een warmtekussen is ideaal voor ’s avonds op de bank. Dan kan de verwarming een graadje lager, en heb jij het toch lekker warm!”