Verduurzaming Torrekoel: Duurzame toekomst voor de Torrekoel

Gemeenschapshuis de Torrekoel is weer verder verduurzaamd. Jurgen van den Beuken is in zijn werk verantwoordelijk voor energievraagstukken. Ook zit hij in het bestuur van de Torrekoel en speelde hij een belangrijke rol in de verduurzaming van ons gemeenschapshuis. We gaan met Jurgen in gesprek over dit mooie project.

De Torrekoel is natuurlijk al jarenlang het kloppend hart van ons dorp met ruimte voor verenigingen en andere activiteiten. Of je nu op zoek bent naar een vergaderruimte, een ruimte voor het organiseren van een activiteit, een kookworkshop of (feestelijke) bijeenkomst voor groepen: ons gemeenschapshuis heeft het allemaal. Ook vind je er de Kompeniej, gymzaal, kinderopvang en huisartsenpraktijk.

Ecologische voetafdruk
“Ik heb de verduurzaming op de bouwlocatie begeleid met Hay Sijbers en hield me bezig met de technische zaken in het proces”, vertelt Jurgen over zijn rol in de verduurzaming van de Torrekoel. “Als gemeenschapshuis vervullen we ook graag een voorbeeldfunctie voor het dorp. Daarom zijn we hard aan het werk om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We zijn vorig jaar, op 14 november, begonnen met een verdere stap in de verduurzaming. Bijna alles is op dit moment gasloos en ook het hele dak ligt vol met zonnepanelen. Ook hebben we vloerverwarming aangelegd. Door middel van een warmtepomp kunnen we nu de Torrekoel verwarmen en koelen, op een heel duurzame manier. Als het buiten heet is, is het binnen koel en andersom.” In de foyer hangt daarnaast een bord waarop iedereen de opbrengsten van de zonnepanelen kan volgen.

Altijd de perfecte temperatuur en verse lucht
“We hebben het verduurzamen verdeeld over twee blokken, zodat de bezoekers er zo min mogelijk last van hebben. En dat wierp z’n vruchten af, want we hebben weinig klachten gekregen. Al met al is het verduurzamingsproject goed verlopen. Samen met de beheerster hebben we inmiddels het nieuwe systeem leren kennen. We hoeven nu bijna niks meer te doen, alles werkt gewoon. De grootste uitdaging was om de vloer te voorzien van de vloerverwarming, zonder te veel overlast voor de gebruikers te veroorzaken. Dit is mooi binnen 4 weken gelukt dankzij het harde werk van een groep
vrijwilligers van de Torrekoel onder leiding van Hay Sijbers. Verder is alles netjes volgens planning verlopen. En nu is het tijd om met z’n allen te genieten van ons verduurzaamde gemeenschapshuis!”