Wat kost dagelijks douchen?

We staan bijna iedere dag onder de douche. Het liefst natuurlijk ook een lekker warme douche. Maar hoeveel kost dat nu eigenlijk: dagelijks douchen?

Hoe duur een douchebeurt is, hangt van een heleboel factoren af. Van hoe lang je gemiddeld doucht bijvoorbeeld, maar het maakt natuurlijk ook uit of jij je douche op standje sauna of ijsbad zet. En wat dacht je van de samenstelling van je gezin? Een groot huishouden betaalt natuurlijk meer. Daarnaast verbruikt een regendouche meer water dan een waterbesparende douchekop en zijn ook je energie- en gastarieven een belangrijke factor.

Water en gas
Kortom: de kosten verschillen natuurlijk per huishouden. Maar een gemiddelde kunnen we wel uitrekenen. Water kost namelijk volgens het Nibud gemiddeld 1,31 euro per kubieke meter. Voor een douchebeurt van zo’n 5 minuten kost je dat iets meer dan 5 eurocent aan water. Maar dat water moet ook verwarmd worden en daar heb je gas voor nodig. Om 5 minuten warm te douchen heb je gemiddeld 0,2 m³ gas nodig. Als we dat berekenen met de
gemiddelde gasprijs van 1,33 euro per m3, dan kost 5 minuten douchen zo’n 27 eurocent aan gas. Een douchebeurt van 5 minuten kost dus ongeveer 32 eurocent. Voor een huishouden van 4 personen die allemaal dagelijks 5 minuten douchen zijn de jaarlijkse gemiddelde kosten dus 467,20 euro.

Wil je besparen?
Douche dan korter, een paar graden kouder of installeer een waterbesparende douchekop!