Vorige keer vertelden we over onze meten=weten actie. We zochten vier deelnemers om verschillende slimme meters te testen voor EnergieKronenberg. Die deelnemers zijn afgelopen tijd flink gaan testen en in dit magazine tonen we jullie de resultaten van het eerste kwartaal.

Welke meters hebben we getest?
We hebben P1-meters getest. Dat is een meter die je aansluit op je slimme meter in de meterkast en
hoort bij een app voor je computer, telefoon of tablet. Zo krijg je real-time inzicht in het verbruik van je elektriciteit en gas én de opbrengst van je zonnepanelen.

LUNGO-LITE BIJ WENDY EN HENRI
Wendy en Henri zijn al een tijd bezig met bewust energieverbruik. Ze deden dan ook graag mee aan deze test: leuk speledingetje en nog meer bewustwording van hun energieverbruik! Wendy kon de meter heel makkelijk installeren en alles werkte meteen. Als eerste testten ze hun oven en grill. Ook gebruiken ze de meter om ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk eigen opgewekte stroom van hun zonnepanelen gebruiken. Die  gedragsverandering wordt nog belangrijker als straks de salderingsregeling stopt. Ook kijken Wendy en Henri naar de pieken in hun verbruik en proberen dat achteraf te verklaren. Zo bleek hun tosti-ijzer een boosdoener bij hoog verbruik!

HOMEWIZARD BIJ PETRA EN WILBERT
Petra en Wilbert testten de goedkoopste meter. Het installeren ging prima, wel hadden ze een extra voedingskabel nodig. Gelukkig hadden ze die nog liggen! Bij de nieuwste slimme meters heb je die overigens niet nodig. Wilbert kijkt inmiddels regelmatig op de app die bij de meter hoort. Zo checkt hij zijn stroom- en gasverbruik.

YOULESS LS120 BIJ PIET
Piet testte de Youless-meter. Voor hem was het wel lastig om de meter gekoppeld te krijgen, omdat de
router op een andere plek zat dan de P1-meter in de meterkast. Maar met hulp van een slimme neef was de verbinding via wifi toch snel gemaakt. Piet wilde graag meer inzicht in zijn verbruik. Dat lukt nu ook en hij kijkt regelmatig naar de opbrengst van de zonnepanelen en zijn stroom- en gasverbruik. De volgende stap is uitvogelen hoe hij de gegevens nog inzichtelijker en gemakkelijker uit te lezen kan krijgen. Zo kan hij misschien nog verdere maatregelen nemen.

PLUGWISE SMILE P1 BIJ FRANK
De laatste meter werd pas laat geleverd vanwege productieproblemen door een gebrek aan onderdelen. Maar inmiddels is deze meter ook geïnstalleerd in de meterkast bij Frank. Omdat Frank ook gebruikmaakt van klikaanklikuit was de P1-poort op de slimme meter al bezet en diende eerst een splitter ertussen gezet te worden. Hierna was de installatie heel eenvoudig door de stappen te volgen in de handleiding.

De data wordt uitgelezen op een app op de telefoon. Een leuk detail is dat de klikaanklikuitcontroller ook de P1-meter uitleest, zodat beide applicaties met elkaar vergeleken kunnen worden. De eerste resultaten zijn zowel positief als ook een beetje teleurstellend. Mooi aan de meter is dat de app op grafische manier zowel de kosten als de opbrengsten laat zien van elektriciteit en gasverbruik maar ook de opwekking van zonneenergie. Je ziet in één oogopslag wat je in een dag of week verbruikt hebt, maar ook opgewekt. Als je dan je tarieven hebt ingevoerd weet je meteen ook wat de kosten waren of opbrengsten. Een beetje teleurstellend is de tijdsresolutie van de app. Deze laat slechts eens per uur een waarde zien. Op zich overzichtelijk, maar als je op zoek bent naar meer detail dan lijkt dit niet mogelijk.