Wat is jouw verborgen impact op de planeet? Drie Kronenbergers deden de test en ontdekten hoeveel aardes we nodig hebben, als iedereen zoals zij zou leven. Hoe kunnen we met zijn allen werken aan een betere planeet? Volgens platform Mijn Verborgen Impact is het grootste probleem van de meeste Nederlanders: veel spullen hebben. Daarna komt de auto, je huis, vlees eten, vliegen en nog meer.  

Wil jij jouw verborgen impact weten?

Ga naar www.energiekronenberg.nl, doe de test en breng jouw eigen impact in kaart. Zo weet je meteen waar jij als eerste zelf mee aan de slag kunt om te verduurzamen!

Wil je ook het boek Mijn Verborgen Impact winnen?

Deel dan de uitslag van jouw test op de Facebook-pagina van EnergieKronenberg! www.facebook.com/energiekronenberg

SJAK PHILIPSEN

Sjak Philipsen gaat altijd op de fiets naar zijn werk, heeft zonnepanelen en zet ook met de huidige gasprijzen de verwarming graag een stukje lager. Dat er dan nog steeds 2,6 aardes nodig zijn als iedereen zoals hij leeft, kwam voor hem erg onverwachts. “Ik schrok wel echt enorm van de uitslag. Omdat we al vrij duurzaam leven, dacht ik dat we het iets beter zouden hebben gedaan.” Duurzaamheid vindt hij heel belangrijk.“Dat betekent zo min mogelijk verspillen en zo goed mogelijk zorgen voor je omgeving en de natuur.” Na deze confronterende uitslag pakt Sjak zijn duurzame levensstijl weer op en kiest hij misschien in de toekomst wel voor een warmtepomp!  

JACKY RELOUW

Voor Jacky Relouw betekent duurzaamheid: doen wat je kunt. In zijn geval is dat al een hoop. “Ik eet bewust, gebruik zonnepanelen en pak zo vaak mogelijk de fiets. Ik ga niet op een houtje knagen, maar ben absoluut bereid comfort in te leveren om mijn impact op het milieu zo klein mogelijk te maken.” Toch zijn er nog altijd 3,3 aardes nodig om de leefstijl van Jacky te faciliteren, en daar schrok hij van. “Het zit hem bij mij en mijn vriendin vooral in het bestellen van spullen. Onze generatie bestelt veel. De verpakkingen en transport die daarbij horen, hebben veel impact op het milieu. We gaan in de toekomst onze bestellingen vaker combineren om ook die verborgen impact te verminderen.”  

MARTIJN DE GROOT

Als iedereen zoals Martijn de Groot leeft, zijn er twee tot drie aardes nodig. “Dat was zeker wel eenconfronterende uitslag”, vertelt hij. “Dan weet je echt dat er iets moet veranderen.” Met drie kinderen in debasisschoolleeftijd vindt Martijn het belangrijk dat zij in de toekomst ook nog van de aarde kunnengenieten. “Ik maak me wel zorgen over klimaatverandering én energierekeningen. Maar alle kleine beetjes helpen.”

Zelf is Martijn al sinds 2018 bezig met het verduurzamen van zijn huis. “Inmiddels hebben we vloerisolatie en zonnepanelen en een nieuwe, geïsoleerde voor- en achterdeur. Voor nu wil ik wel echt wat vaker de auto laten staan en de fiets pakken. Helemaal niet erg, want ik fiets graag.”