Erwin Zelis was één van de deelnemers van de Duurzame Huizenroute, die in maart georganiseerd zou worden door EnergieKronenberg. Het evenement kon niet doorgaan, maar Erwin vertelt toch over welke duurzame maatregelen hij heeft toegepast in zijn huis. “Met mijn aanpassingen wil ik alles zelf in de hand houden”, aldus Erwin.
Erwin woont met zijn vrouw in het ouderlijk huis van zijn schoonouders. Twee van zijn drie kinderen wonen ook nog thuis. In 2017 overleden de ouders van zijn vrouw en kwam het huis leeg te staan. Hij vertelt: “En toen hebben wij besloten met de hele familie naar Kronenberg te verhuizen. We wilden ons oude huis in Sevenum eigenlijk verbouwen, maar in het ouderlijk huis wonen van mijn vrouw en dat verbouwen trok ons nog meer.”
Helemaal zelfvoorzienend
Erwin en Loes namen de vrijstaande woning uit de jaren 60 flink op de schop. “Er was veel aan vernieuwing toe”, legt hij uit. Zijn droom? “Een duurzaam en levensloopbestendig huis waarin we uiteindelijk helemaal zelfvoorzienend zijn op het gebied van elektriciteit, gas en water.”
Eerst isoleerde hij het dak en maakte hij een slaapkamer en badkamer op de benedenverdieping. De vloeren gingen er uit, net als alle aansluitingen voor het gas, water en licht. “We begonnen helemaal opnieuw. We installeerden vloerisolatie en vloerverwarming, maar we wilden nog meer doen met duurzaamheid.”
Warmwatersysteem
Erwin liep al langer rond met een idee om een warmwatersysteem aan te leggen in zijn huis. “Ik wilde geen gewone zonnepanelen, want ik wil geen energie terugleveren aan het net. Ik wil zelf een buffer op kunnen bouwen, zodat ik de energie die over is op kan slaan en zelf weer kan gebruiken.” Met zijn warmwatersysteem dat onder andere werkt op zonnekracht, kan hij 1.000 liter water opslaan. Genoeg om het hele huis te verwarmen, om te douchen en voor de wasmachine en afwasmachine. Zijn systeem kan hij aan verschillende energiebronnen koppelen: warmte van het dak, de gasketel, maar ook elektriciteit. “Op die manier willen we langzaam het gas af gaan sluiten”, legt hij uit.
Toekomstplannen
Erwin heeft nog genoeg plannen voor de toekomst. “We hebben nog een schuur staan. Als we die verbouwen, willen we daar misschien zonnepanelen op plaatsen. Maar dan willen we die energie wel zelf op kunnen slaan in waterstof. Zodat we met waterstof elektriciteit kunnen maken.”
Het grote voordeel van zijn systeem vindt Erwin dat hij minder afhankelijk wordt. “Niemand doet je wat. Ik heb alles zelf in de hand en hoef niet terug te leveren aan het net. Het systeem is heel efficiënt en het is mooi meegenomen dat het ook nog geld bespaart. Onze gasrekening is gedaald. Wij zijn van nature niet heel zuinig aangelegd, dus het is fijn om te kunnen besparen.”