** Vanwege de maatregelen rondom het Corona-virus heeft Stichting EnergieKronenberg besloten de Duurzame Huizenroute van zaterdag 14 maart niet door te laten gaan. Later dit jaar pakken we dit evenement opnieuw op.

Johan Koning is één van de deelnemers van de Duurzame Huizenroute door Kronenberg op zaterdag 14 maart. Hij is al jaren bezig om zijn energieverbruik zo laag mogelijk te houden en wil dat aan de inwoners van Kronenberg laten zien.

Johan: “Ik wil de inwoners van Kronenberg inspireren om zelf ook met duurzaamheid aan de slag te gaan, door ze concreet te laten zien wat anderen al gedaan hebben.” Zelf begon hij 25 jaar geleden al met maatregelen om zijn energieverbruik te verlagen. “Toen ben ik de woonboerderij gaan isoleren met onder andere dubbel glas en nieuwe vloeren, met het doel om geen onnodige energie meer te verbruiken.”

Zonnepanelen en energie besparen

Stapje voor stapje ging Johan daar steeds verder in. “In 2010 was ik één van de eerste die zonnepanelen op het huis heeft gelegd. Mijn drijfveer daarin was ook om zelfvoorzienend te worden.” Johan verving al zijn lampen door LED-verlichting en startte ook met het monitoren van zijn energieverbruik. “Ik wilde weten hoeveel ik waar en wanneer verbruikte. Het bleek dat een aantal pompen, onder andere voor de kachel en de vloerverwarming, dag en nacht draaide. Die verbruikten samen net zo veel energie als een normale eengezinswoning.” Johan, die een technische achtergrond heeft, bedacht een constructie waarmee de pompen nu alleen nog maar draaien als dat echt nodig is.

Van het gas af

In 2017 maakten Johan en zijn vrouw de rigoureuze beslissing om van het gas af te gaan en volledig over te stappen op elektrische energie. “Daarvoor hadden we veel meer zonnepanelen nodig. We hadden al voor 4 kW aan panelen liggen. Daar is nog voor 21 kW bij gekomen, omdat we nu veel meer elektriciteit op moesten gaan wekken.” Dat klinkt misschien als een duur grapje, maar Johan benadrukt dat ook het financiële plaatje voor hem aantrekkelijk moet zijn. “Ik kijk ook echt wel naar wat het mij oplevert. Ik heb de afgelopen vijftien jaar gemiddeld 88 euro per maand betaald voor elektra en warmte. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn met zo’n lage energierekening.”

Energieverbruik nog verder reduceren

Voor de toekomst hoopt Johan nog meer stappen te zetten in de verduurzaming van zijn woning. “Ik wil op korte termijn alvast met één van onze twee auto’s overstappen naar elektrisch. Ook ben ik na aan het denken over hoe ik het energieverbruik nog verder kan reduceren, zonder daarbij in te leveren op comfort.” Een laatste vraagstuk waar Johan zich mee bezighoudt is energieopslag. “Momenteel verbruik ik 15 procent van wat ik aan energie opwek direct. De overige 85 procent moet ik opslaan. Als individu gaat dat nog op het net van Essent, maar dat gaat met een heel land niet meer lukken. Daar moet dus een oplossing voor komen en daar denk ik graag over mee.”

Meer info over de Duurzame Huizenroute

De Duurzame Huizenroute vindt plaats op zaterdag 14 maart van 13.30 uur tot 17.00 uur. Vanaf de Torrekoel kun je een fietsroute maken langs drie verduurzaamde huizen in Kronenberg. De bewoners vertellen je alles over hun duurzame maatregelen en hun ervaringen daarmee. Van 16.00 tot 17.00 uur is er aansluitend een informatiemarkt in de Torrekoel. Hier vind je alle info. Kom jij ook?