Esther (52) en Harrald (53) Vullings wonen sinds 2009 in een nieuwbouwwoning in Kronenberg. Bij hun huis ligt een grote bedrijfsloods, horend bij het bedrijf van Harrald. Sinds een paar jaar zijn Esther en Harrald bezig met verduurzaming van hun woning en bedrijf.

Toen het huis van Esther en Harrald in 2009 werd gebouwd, waren de regels voor duurzaamheid nog niet zo streng als nu. Gasloos bouwen was in die tijd bijvoorbeeld nog niet verplicht. “Men was toen nog veel minder bezig met duurzaamheid”, zegt Esther. Wel moest een nieuwe woning toen ook al voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het huis van Esther en Harrald is dan ook goed geïsoleerd, wat veel scheelt in het energieverbruik. Toch bleek er nog genoeg ruimte voor verbetering in de nieuwbouwwoning.

42 zonnepanelen

Na een bezoekje aan een informatieavond van EnergieKronenberg, besloten Esther en Harrald een tijd geleden iemand langs te laten komen om de mogelijkheden voor een warmtepomp te bekijken. “Helaas is dat voor onze woning momenteel niet rendabel. De investering is nog te groot.” Toch bleef het stel nadenken over de mogelijkheden tot verduurzaming.

Het idee voor zonnepanelen op de bedrijfsloods spookte al een tijdje door de hoofden van Esther en Harrald. Afgelopen jaar besloten ze over te gaan tot actie. “We hebben bij een paar bedrijven offertes opgevraagd. Uiteindelijk heeft een lokale ondernemer uit Kronenberg 42 zonnepanelen op het dak van de loods gelegd.”

De hele dag energie opwekken

De zonnepanelen liggen zowel richting het zuiden als het westen. Met een app kunnen Esther en Harrald precies bijhouden hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. “Het is niet per se het gunstigst om alle panelen op de zuidkant te leggen. Dat zou je misschien wel denken, omdat ze daar de meeste zon krijgen. Maar spreiding van de zonnepanelen zorgt ervoor dat er de hele dag energie wordt opgewekt. Dat is op termijn voordeliger. Je verbruikt immers de hele dag energie en kunt daardoor een groter deel van de opgewerkte energie zelf gebruiken”, legt Esther uit. “Momenteel mag je nog gebruik maken van de salderingsregeling: Dat betekent dat je op een ander moment net zoveel stroom terugkrijgt als je geleverd hebt. Vanaf 2023 gaat de overheid deze salderingsregeling waarschijnlijk afbouwen en vanaf 2031 kan er niet meer worden gesaldeerd.”

Voor Esther en Harrald bleken de zonnepanelen een goede investering, want hun volledige energieverbruik wordt gedekt door de zonnepanelen. Daarnaast is de terugverdientijd kort. “De panelen liggen op de bedrijfsloods, waardoor we financieel nog iets meer voordeel hebben ten opzichte van particulieren. Binnen 4 à 5 jaar hebben we ze terugverdiend.” Maar ook voor particulieren gaat dit snel: de gemiddelde terugverdientijd is zo’n 7 jaar. Esther: “Zoveel rendement krijg je niet op je spaargeld.”

Grote en kleine investeringen

Behalve de zonnepanelen, rijden Esther en Harrald sinds eind vorig jaar een elektrische auto. “Die rijdt echt fantastisch”, vindt Esther. “Het is natuurlijk wel een investering die je moet doen, maar het scheelt ook direct in de kosten. Je hoeft niet meer te tanken en we betalen ook geen wegenbelasting.”

Niet alle duurzame investeringen hoeven groot te zijn om effect te hebben. Zo gebruiken Esther en Harrald ledverlichting en hebben ze een waterbesparende douche. Dat lijken misschien kleine dingen, maar ze dragen bij aan iets belangrijks. Esther: “We zijn nu eigenlijk met te veel mensen op deze aardbol. Dat gaat ten koste van natuur en milieu. Als we nu niets doen, zitten de generaties na ons met een groot probleem. Daar iets aan doen, vinden wij een mooi en belangrijk doel.”