Ingrid van Enckevort (54) en Ben Timmers (59) wonen samen in een oude boerderij in Kronenberg. De boerderij stamt uit het jaar 1900 en dat maakt het doen van duurzaamheidsaanpassingen best lastig. Toch zijn Ingrid en Ben zich volop aan het oriënteren op het gebied van duurzaamheid. “We vinden het heel belangrijk dat onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.”
Ingrid woont al 17 jaar in de boerderij. Pas sinds kort woont haar vriend Ben er ook bij. Toch zijn ze al langer samen bezig met de verduurzaming van de woning. “Een paar jaar geleden werd ik getriggerd door een bijeenkomst van EnergieKronenberg”, vertelt Ingrid. “Die bijeenkomst ging over verduurzaming bij oudere gebouwen.” Toch blijkt het lastig om de juiste ingrepen te doen bij een oude woning. “Onze woning is een oude, karakteristieke boerderij met een oranje pannendak. De zuidkant ligt aan de straat en dan past het niet om daar zonnepanelen op te plaatsen”, vindt Ingrid.
Het totaalplaatje
Zo lopen ze tegen meer problemen aan. Vloerisolatie is lastig, want de woning heeft geen kruipruimtes. Ook plafondisolatie of het plaatsen van een warmtepomp vragen om forse ingrepen. “Het totaalplaatje moet kloppen. Er zijn wel mogelijkheden, maar het gaat dan om flinke investeringen, terwijl er over een paar jaar misschien een veel betere oplossing beschikbaar is”, zegt Ben. “Met zo’n oude woning zijn dit soort dingen gewoon nog moeilijk.”
Toch hebben Ben en Ingrid ook al kleine successen geboekt. “Naar aanleiding van een bijeenkomst van EnergieKronenberg heb ik een paar jaar geleden al bijna overal ledverlichting geplaatst. En onze nieuwste aanwinst is een HR-houtkachel. Daarmee stoken we hout uit onze eigen tuin en hoeven we minder gebruik te maken van de verwarming”, vertelt Ingrid. Ben voegt toe: “Het is een kachel met een zo hoog mogelijk rendement, die het milieu zo min mogelijk belast. Daarmee is het een betere oplossing dan bijvoorbeeld een pelletkachel. De korrels daarvoor worden namelijk vaak uit Canada hierheen getransporteerd. Dat is ook niet bepaald duurzaam.”
Geen overhaaste beslissingen
Het stel hoopt binnen nu en afzienbare tijd de perfecte duurzaamheidsoplossingen voor hun huis te vinden. “Er zijn volop ontwikkelingen en we proberen het juiste moment te kiezen om te investeren in duurzame energie. Op een gegeven moment kun je zeggen: dit is wat ik voor ogen had, hier heb ik een goed gevoel bij”, legt Ben uit. Ingrid: “Dat zal niet binnen een paar maanden zijn, want we willen geen overhaaste beslissingen nemen. We willen genoeg ideeën opdoen en praten met goede adviseurs. Ons doel is om uiteindelijk dag en nacht op duurzame energie te leven.”