Lambert Mertens verhuisde zes jaar geleden van Horst naar een oude boerderij in Kronenberg. Dat leverde hem meteen veel uitdagingen op het gebied van energie. “In deze woning is isolatie echt specialistenwerk. De mogelijkheden bleken – althans tegen een redelijke prijs – enorm beperkt.”
Omdat Lambert duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, werden er na de verhuizing vrijwel direct zonnepanelen op het dak gelegd. Ook werd er overal ledverlichting geplaatst. “Met dat soort maatregelen snijd je jezelf nooit in de vingers, je verdient het heel snel terug”, zegt hij. “Ledverlichting heb je soms zelfs al binnen enkele maanden terugverdiend.” Ook de hooizolder, waar wat logeerkamers werden gemaakt, pakte Lambert flink aan. “Ik heb het dak, de muren en de vloeren daar geïsoleerd.”
Problemen met isolatie
Het grote probleem was echter de isolatie van het woongedeelte van de boerderij. “Het is een oude boerderij uit de negentiende eeuw, met massieve muren”, legt Lambert uit. “Het is dus geen kwestie van de spouwmuren isoleren, want het huis heeft bijna geen spouwmuren. Dat maakt het een stuk moeilijker.”
Een klein deel van zo’n 20 vierkante meter had wel spouwmuren en kon dus worden geïsoleerd. “Maar ik houd mijn energieverbruik precies bij, en daaruit blijkt dat dat in de praktijk maar weinig oplevert. Om er echt iets van terug te zien, moet een veel groter deel van de woning worden geïsoleerd.” De rest van de woning isoleren is echter specialistenwerk. Er zijn risico’s op warmtelekken en bovendien hangt er een prijskaartje aan. “Ik weet er best veel vanaf en heb ook al met verschillende deskundigen gepraat, maar ik zit nu toch vast. Ik heb geen 50.000 euro over en aan zo’n investering moet je toch denken als je dit huis wilt isoleren en anders wilt gaan verwarmen.”
Energieverbruik terugdringen
Volgens Lambert is het noodzakelijk om kritisch naar het huidige overheidsbeleid te gaan kijken. “De focus ligt enorm op zonnepanelen en windmolens. Ik vind dat die veel meer op het terugdringen van het energieverbruik zou moeten liggen. Dat is de kern van duurzaamheid.”
De ontwikkelingen op het gebied van andere manieren van huizen verwarmen gaan snel, ziet Lambert. Hij volgt ze op de voet en praat nog regelmatig met experts over hoe oude huizen in de toekomst het best verwarmd kunnen worden. Een goede oplossing is er echter nog niet. “Het blijkt dan toch steeds dat de ontwikkelingen die mij kunnen helpen nog in de kinderschoenen staan.”
Zelf heeft hij wel de nodige ideeën over het terugdringen van het energieverbruik. “Nieuwe woningen kunnen in de toekomst misschien verwarmd worden met aardwarmte. ’s Winters zorgt dat voor verwarming en ’s zomers voor verkoeling.” Ook voor oudere huizen ziet hij mogelijkheden. “Ik hoop dat oude huizen op den duur verwarmd kunnen worden met waterstofgas, via het bestaande gasnetwerk. Daarvoor moet er nog veel gebeuren, qua kennis en qua beleid, maar als dat lukt, gaan we er allemaal heel veel plezier van hebben.”