Spring op de fiets en haal je ingrediënten lokaal

Als zoon van de melkboer en mede-eigenaar van Gasterie Lieve Hemel, is Henk van den Beuken een échte BK’er te noemen (Bekende Kronenberger). Wij vroegen de chef zijn beste tips voor een verrukkelijk, duurzaam kerstdiner. Ook aanstaande feestdagen staat Henk weer in de keuken van de Lieve Hemel. Sinds 2015 runt hij samen met zijn broer en hun echtgenotes de B&B. “We hebben alle vier onze eigen expertise”, zegt Henk. “En koken is die van mij!” Daar is niets aan gelogen, want het restaurant serveert zalige, Franse gerechten op z’n Lieve Hemels.

Koks klaar? Koken maar!
Een duurzaam kerstdiner: wat houdt dat eigenlijk in? “Minder vlees serveren lijkt mij een logische en simpele eerste stap”, zegt Henk. “Maar een nog eenvoudiger begin is goed om je heen kijken. Welke producten zijn er op dit moment lokaal beschikbaar? Kronenberg heeft zoveel moois te bieden. Spring op de fiets en haal je ingrediënten lokaal!”

“Goede producten hoeven absoluut niet uit een ander land te komen. We hebben prachtige groenteboeren, zuivelbedrijven en fruittelers. Eigenlijk alles wat je nodig hebt, vind je gewoon in de buurt. Zo hoeven de producten niet geïmporteerd te worden uit het buitenland en hoef jij niet met de auto de hort op. En je support ook nog eens lokale ondernemers.”

De duurzame hemel
Niet alleen tijdens de feestdagen denkt Henk aan het verduurzamen van gerechten. “Er is enorm veel vraag naar vegetarisch eten”, vertelt Henk. Henk aan het werk bij Gasterie Lieve Hemel Henk aan het werk bij Gasterie Lieve Hemel Henk aan het werk bij Gasterie Lieve Hemel 17. “En ook veganisten weten de Lieve Hemel steeds vaker te vinden. Iedereen is bij ons welkom. We hebben altijd vegetarische gerechten op de kaart staan en denken graag mee over veganistische opties. Ik vind het heel mooi om te zien dat Kronenbergers zo milieubewust zijn. Het is als Frans restaurant nog niet altijd eenvoudig om lokale producten te vinden, maar waar we kunnen, dragen wij graag ons duurzame steentje bij.”

Smakelijk eten
Als je maag nu rammelt om aanstaande feestdagen bij de Lieve Hemel te dineren, moeten we je teleurstellen. Het restaurant is helaas al compleet volgeboekt. Maar geen paniek! Om de pijn te verzachten, heeft Henk speciaal voor jou een kerstdiner samengesteld om zelf op tafel te zetten. Op de volgende pagina vind je heerlijke recepten voor een spectaculair, duurzaam kerstdiner.

Kerstdiner á la Henk van den Beuken van De Lieve Hemel

Amuse
Groentedippers
Bleekselderij, paprika, wortel en komkommer met diverse, frisse sausjes

Voorgerecht
Salade van witlof met peer, kruidenkaas en walnoten

Ingrediënten salade: 200 gram boerenkruidenkaas van Mertens Kessel, 3 rijpe peren van Otto en Yvonne, 3 stronken wit- of roodlof. 125 gram walnoten, honing en zure room.

Ingrediënten dressing: 5 eetlepels kruidenazijn, 1 eetlepel Limburgse mosterd, 1 eetlepel honing en 125 mililiter olijfolie.

 1. Meng de azijn, honing en mosterd en voeg al roerende de olijfolie toe. Echt goed roeren! Proef je dressing en voeg naar smaak zout en peper toe.
 2. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in vieren. Snijd deze vier delen vervolgens in drie repen.
 3. Breek de walnoten in grove stukjes en rooster ze licht in een droge koekenpan.
 4. Snijd de kruidenkaas in blokjes van 0,5 centimeter.
 5. Haal de wit- of roodlof los, maak de blaadjes schoon en droog ze voorzichtig.
 6. Verdeel de blaadjes in een waaier over de borden. Herhaal dit met de peer.
 7. Verdeel de walnoten en kruidenkaas over de borden.
 8. Besprenkel alles royaal met de dressing.
 9. Verdeel de zure room met een theelepel over de salade.
 10. Liever iets zoeter? Voeg nog wat druppels honing toe.

 

Hoofdgerecht
Open lasagne met paddenstoelen, spinazie en zelfgemaakte pesto

Ingrediënten pesto:  90 milliliter olijfolie, 45 gram oude geraspte kaas, 40 gram walnoten, 35 gram rucola, 1 teen knoflook, 1 scheutje citroensap en peper.

Ingrediënten lasagne: 600 gram verse spinazie, 6 gehalveerde, verse lasagnebladeren, 750 gram gesneden, gemengde paddenstoelen van Henk Bovee, olijfolie, 3 teentjes gehakte knoflook, 1 gesnipperde ui, 3 gehakte sjalotten, 2 eetlepels groene kruiden, zoals peterselie, bieslook en kevel, 100 gram oude, geraspte kaas, 500 gram stevige kwark op kamertemperatuur, verse tijm en 1 scheutje citroensap.

Serveertip: voeg een heerlijke tomatensalade met geroosterde pompoenblokjes toe voor een extra bite!

 1. Meng alle ingrediënten voor de pesto in een hoge maatbeker met een staafmixer. Is je pesto te stevig? Voeg dan wat extra olijfolie toe.
 2. Meng de kwark met de geraspte kaas en breng op smaak met peper en een scheutje citroensap.
 3. Was de spinazie en roerbak deze met de helft van de knoflook en sjalotten, totdat al het vocht verdampt is en de spinazie gaar is. Breng op smaak met zout en peper en zet het op een warme plek aan de kant.
 4. Bak de champignons, de gesnipperde ui en de andere helft van de knoflook in hete olie. Breng op smaak met zout en peper en voeg de groene kruiden toe.
 5. Kook de lasagnevellen in gezouten water beetgaar (3 tot 4 minuten). Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
 6. Tijd voor de opmaak! Leg een vel lasagne op het bord en beleg met een lepel van het kwark-kaasmengsel.
 7. Voeg een laag spinazie en een laag paddenstoelen toe. Herhaal dit twee keer (lasagneblad, kaas-kwarkmengsel, spinazie, paddenstoelen).
 8. Besprenkel met kaas, verse tijm en je zelfgemaakte pesto.

 

Dessert
Maak het jezelf makkelijk en kies uit één van de overheerlijke bavaroises of de hemelse modder van versboerderij De Veldweide.