In Kronenberg hebben de eerste drie energiecoaches hun certificaat behaald. Na een korte opleiding kunnen we nu iedereen uit Kronenberg ondersteunen bij de persoonlijke verduurzaming van hun huis.

Want waar moet je beginnen? We helpen je op weg. Denk aan kleine én grote maatregelen, tips om zuinig om te gaan met gas, stroom en water en ondersteuning en advies bij de aanschaf van een warmtepomp, bij isoleren of bij het aanvragen subsidies of leningen.

Hoe werkt het?

1. Schakel de energiecoaches in!
Wil jij verduurzamen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Schakel dan de hulp in van de energiecoaches, neem contact met ons op!

2. Keukentafelgesprek
Een van de coaches komt bij je langs voor een keukentafelgesprek en maakt een rondje door je huis. We werken samen met het Duurzaam Bouwloket (zie pagina 16) van gemeente Horst aan de Maas. Hun online woningcheck kun je van tevoren al doen. Op basis van die check gaan we samen in gesprek en krijg je gericht advies over wat te doen en hoe te beginnen.

3. Adviesrapport
Je krijgt achteraf een rapport toegestuurd met alle bevindingen, mogelijke oplossingen en vervolgstappen.

4. Aan de slag!
En daarna? Dan mag jij de vervolgstappen zelf gaan zetten. Misschien ga je wel een waterbesparende douchekop nemen, offertes aanvragen voor zonnepanelen of je vloer beter isoleren. Kom je er niet helemaal uit? Dan mag je natuurlijk de energiecoach opnieuw om advies vragen!

Extra subsidie

Door een bijdrage van het LSA-fonds kunnen we inwoners van Kronenberg met een kleine portemonnee extra ondersteunen bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen.

 

Oproep: word energieklussers of energiecoach in Horst aan de Maas

In Kronenberg hebben we inmiddels drie energiecoaches. Gemeente Horst aan de Maas wil gemeentebreed ook energiecoaches én -klussers in gaan zetten. Gemeente Horst aan de Maas vindt namelijk dat iedereen de kans moet hebben om te verduurzamen. Daarom gaat de gemeente vanaf maart 2023 langs bij buurtgenoten met een laag inkomen. Daar hebben ze jouw hulp bij nodig!

Gemeente Horst aan de Maas zoekt vrijwilligers die energiecoach willen worden (die met mensen in gesprek gaan over energiezuinig gedrag) of energieklussers (die energiebesparende maatregelen in huis toepassen). Dankzij subsidie van de gemeente kunnen minimaal 250 huishoudens energiebesparende middelen krijgen en is er een vrijwilligersvergoeding voor de adviseurs en klussers.

In de tweede helft van januari vindt de eerste training energieklusser en energiecoach plaats om als vrijwilliger mee te kunnen doen aan dit project. Het Duurzaam Bouwloket geeft de training. Meld je aan bij Roel van der Palen (projectleider energiecoaches en energieklussers voor de gemeente Horst aan de Maas) via r.vanderpalen@horstaandemaas.nl als je nog vragen hebt.