De gasprijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Waarom dat zo is, wat de overheid eraan doet en wat we kunnen verwachten voor de toekomst lees je in dit artikel. 

Waarom zijn de prijzen zo gestegen?

Na 1,5 jaar coronacrisis kwam in september 2021 de wereldwijde economie weer langzaam op gang. Dat leidde tot een grote energievraag. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de levering van gas en olie aan Europa een onderdeel geworden van het conflict. Rusland is veel minder gas en olie gaan leveren aan andere Europese landen waaronder Nederland. Hierdoor is de vraag naar energie hoger dan het aanbod. En daardoor stijgen de prijzen enorm.

Wat doet de overheid eraan?

Om de torenhoge gasprijzen van huishoudens en bedrijven deels te compenseren, neemt de overheid verschillende maatregelen. Allereerst is er ingezet op een lagere energiebelasting.

 • Minder energiebelasting
  Het tarief voor energiebelasting is € 0,057 (exclusief btw) per kWh lager dan in 2021. Hierdoor betaal je €0,0368 (exclusief btw) aan energiebelasting per kWh die je verbruikt. Hoeveel je precies bespaart, hangt dus af van je energieverbruik.
 • Meer teruggave energiebelasting
  Daarnaast is de teruggave van energiebelasting verhoogd. Deze is verhoogd van ongeveer € 560 naar € 785. Hierdoor krijgen alle huishoudens dus € 225 (inclusief btw) extra korting. Dit is een vaste korting, die niet afhangt van je energieverbruik.
 • Btw op energie verlaagd
  Als laatste heeft de overheid de btw op energie verlaagd. Van 1 juli t/m 31 december 2022 is de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%. Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie.
 • Prijsplafond
  Om alle huishoudens en kleinverbruikers te ondersteunen met de hoge energierekening stelt de overheid van 1 januari 2023 tot 31 december 2023 een prijsplafond in voor gas en stroom. Voor de eerste 1.200 kuub gas die je verbruikt, betaal je maximaal € 1,45. Voor de eerste 2900 kWh aan stroom maximaal € 0,40. Daarboven geldt gewoon de hogere marktprijs. Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens, ongeacht het soort contract dat je hebt.
 • Extra maatregelen voor huishoudens met een laag inkomen
  Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum hebben recht op een energietoeslag van ongeveer € 1.300. Studenten komen daar niet in aanmerking voor, maar kunnen wel een tegemoetkoming in de kosten aanvragen als ze in ernstige financiële problemen (dreigen te) komen.

Verwachtingen toekomst

Zekerheid is er helaas (nog) niet, we hebben dan ook weinig invloed op de prijs die we betalen voor een kuub gas. Naast het prijsplafond dat vanaf 1 januari 2023 ingaat, is het daarom belangrijk om te besparen op gasverbruik. Hoe je dat doet en alsnog je huis warm houdt, vertellen we je verderop in het magazine!