EnergieKronenberg organiseerde op 30 januari een informatieavond over de verduurzaming van 75 vooroorlogse woningen in het dorp. Hier lees je een verslag van de avond.

EnergieKronenberg heeft al jaren het isoleren van de huizen in Kronenberg gestimuleerd. We hebben nu de moeilijkste categorie, 75 vooroorlogse woningen, als thema genomen voor een informatieavond. De energieregisseur Mat Schatorje en architecte Juliette Weijs hebben de avond verzorgd voor een publiek van 20 belangstellenden.

Alle aspecten op een rijtje

Juist bij deze oude woningen is het nodig om de vele aspecten goed op een rijtje te zetten. Wat zijn je toekomstwensen voor het inrichten van je leefruimte? Kun je de woning opsplitsen voor meerdere huishoudens? Combineer verduurzaming met het noodzakelijke onderhoud! Wat zijn de technische mogelijkheden? Wat is verbetering van het comfort je waard? Een verduurzaamd huis levert bij verkoop 2% meer op. Subsidies en leningen kunnen je helpen om alles te verwezenlijken.

Energie Prestatie Advies

Uiteindelijk moeten alle huiseigenaren voor zich de beslissingen nemen, maar de Energieregisseurs kunnen je daarbij helpen. Een eerste advies kan zijn het EPA (energie prestatie advies), waarvoor de gemeente Horst aan de Maas een subsidiebedrag van €175 beschikbaar heeft.

Als EnergieKronenberg willen we de ontwikkelingen graag blijven volgen en iedereen vooruit helpen. Een voorbeeldwoning vanaf  ‘EPA tot en met de uitvoering van de maatregelen’, kan ons helpen de verduurzaming in Kronenberg verder te bevorderen. Houd ons op de hoogte!

Zelf beslissen

De belangrijkste maatregel in de komende periode van de energietransitie, is het verduurzamen van de woningen en zo zuinig mogelijk omgaan met energie (elektrisch en warmte). Los van wat allemaal in de wereld gaat veranderen, is dit een zaak die we zelf, individueel moeten oppakken. De overheid komt die onze huizen niet collectief verduurzamen. Daar mogen we dus helemaal zelf over beslissen. De overheid zal wel druk gaan uitoefenen door de gasprijs flink te verhogen. Maar anderzijds is er ook financiële steun te vinden.