Om te besparen en verduurzamen schieten zonnepanelen als paddenstoelen uit de grond. Gaat daar verandering in komen nu het kabinet besloten heeft de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 af te bouwen? Je leest hier wat het voor jou betekent.

Huishoudens en kleine bedrijven kunnen zelf opgewekte en ongebruikte energie terug leveren aan het net (salderen). Dat noemen we de salderingsregeling. De overheid is echter van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Volgens dit plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder stroom aan het net terugleveren. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen. Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen een goed idee.
Wel krijgen eigenaren een vergoeding voor de elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De vergoeding is tot 2027 minimaal 80 procent van het leveringstarief. Vanaf 2027 stelt de minister de vergoeding iedere twee jaar opnieuw vast.

Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Toch heb je na ongeveer 8 jaar nog steeds je zonnepanelen terugverdiend. De winst na 25 jaar kan je vergelijken met een spaarrente van 5 procent. En natuurlijk worden zonnepanelen ook steeds goedkoper én efficiënter. Ook zonder salderingsregeling is het dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen!