Een warmtepomp verlaagt je woning op een lage temperatuur. Ongeveer 50 graden in plaats van 70-90 graden zoals een normale cv-ketel. Dat betekent dat je flink bespaart op je gasverbruik dus. Maar niet ieder huis is geschikt voor lagetemperatuurverwarming.

Weten of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe de 50 graden test!

Hoe werkt de 50 graden test?

Stap 1: Kies het juiste moment
Voer de test uit als het buiten tussen de 4 en 10 graden is. Dan is de meting het nauwkeurigst!

Stap 2: Stel je cv-ketel opnieuw in
De aanvoertemperatuur van het water bij cv-ketels ligt meestal tussen de 60 en 80 graden. Voor de test pas je de temperatuur aan naar 50 graden. Hoe je dit doet, lees je in de handleiding van je cv-ketel.

Stap 3: Testen maar!
Een week lang houd je in de gaten hoe je de temperatuur in huis ervaart. Comfortabel of niet? Om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen, is het belangrijk dat je verschillende momenten van de dag meeneemt in je test. Laat de thermostaat ‘s nachts niet onder de 17 graden komen.

Stap 4: Bepaal of je woning (on)geschikt is
Is jouw woning tijdens de testweek warm gebleven? Grote kans dat je woning geschikt is voor een warmtepomp. Twijfel je nog over het comfort in huis, omdat het sommige momenten van de dag toch koeler was dan gebruikelijk? Dan is de kans groot dat je woning ongeschikt is voor een warmtepomp.

Mijn huis is niet geschikt, en nu?

Gelukkig zijn er nog andere bespaartips die je kunt toepassen.

1. Plaats boosters. Dat zijn kleine ventilatoren die zorgen voor extra luchtstroming langs jouw radiator. Je plaatst ze in ruimtes die onvoldoende of te langzaam warm worden.

2. Laat je verwarmingssysteem waterzijdig inregelen door een monteur. Daardoor krijgt iedere radiator de juiste hoeveelheid warm water.

3. Is je woning nog steeds niet warm genoeg? Dan moet je huis waarschijnlijk beter geïsoleerd worden of je verwarming is niet sterk genoeg om je
hele huis te verwarmen.