Zit je eraan te denken om je huis te verduurzamen? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Isoleren is een van de eerste dingen die je kunt aanpakken als je je huis gaat verduurzamen. Het is een belangrijke eerste stap en kost weinig moeite. En het fijnste is: je bespaart er een hoop energie én geld mee!

Heb je je huis nog niet goed geïsoleerd? Dan ben je niet de enige. Veel huizen in Nederland hebben onvoldoende isolatie. En dat is zonde, want isolatie heeft eigenlijk alleen maar voordelen: je zorgt dat je huis minder koud wordt in de winter, minder warm in de zomer, je hebt lagere energiekosten en je bereidt je huis voor op de energieneutrale toekomst.

 

Hoe moet je je huis isoleren?

Een huis dat slecht geïsoleerd is, verliest vooral warmte via het dak, de muren, ramen en vloeren. Hoe beter je deze plekken in je huis inpakt met isolatiemateriaal, hoe minder warmte er wegvliegt. Dat betekent dat je dus minder energie nodig hebt om het te verwarmen. Welke typen isolatie zijn het gemakkelijkst om te realiseren?

  1. Spouwmuurisolatie: hierbij spuit je vanaf de buitenkant materiaal in de muur van je huis. Dit is vaak binnen een halve of hele dag klaar en je merkt er helemaal niets van. Geen rommel of gedoe dus!
  2. Vloerisolatie: dit gebeurt vaak vanuit de kruipruimte. Omdat al het werk ónder je huis gebeurt, heb je er zelf geen last van.

Je kunt ook je huis beter isoleren met speciaal glas. HR++-glas en triple glas wordt van buitenaf geplaatst. Het enige wat je vaak hoeft te doen, is wat meubels aan de kant zetten en na het werk een stofzuiger door de ruimte te halen. Ook bij dakisolatie blijft het bij het verschuiven van wat meubels en een schoonmaak achteraf. Maar dan heb je wél een fijn, warm, energievriendelijk huis!

 

Alle beetjes helpen

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag: alle kleine beetjes helpen. Dus houd je huis lekker warm in de winter door de open brievenbus te bedekken met een brievenbusborstel. En komt er toch nog koude lucht binnen door kieren en naden van je ramen en buitendeuren? Plaats dan hier en daar wat tochtbanden. Zo blijft het binnen gezellig en bespaar je energiekosten!

 

Check je bouwjaar

Controleer vóór je gaat isoleren welke delen van je huis die isolatie het meeste nodig hebben. Je bouwjaar geeft daar veel informatie over weg. Kijk voor specifieke informatie per bouwjaar vooral even op www.milieucentraal.nl/energie-besparen bij ‘isoleren en besparen’.

 

Subsidie

Als je het slim aanpakt, kun je een flinke subsidie krijgen voor het isolatiewerk. Je kunt subsidie aanvragen via RVO.nl en vindt meer informatie over voorwaarden op www.milieucentraal.nl. Zorg in ieder geval dat je binnen een jaar twee delen van je huis isoleert: bijvoorbeeld je dak en buitenmuren, of je vloer en ramen.

Dankzij de subsidie verdien je de kosten van deze maatregelen dan al binnen 3 jaar terug! Want wist je dat je tot wel €1.900 euro per jaar kunt besparen? En dat de waarde van je huis omhoog schiet als je het goed isoleert? Kortom: isoleren is altijd een goed idee