Wist je dat je heel gemakkelijk bij kunt houden hoeveel energie je verbruikt? Met dat inzicht kun je vervolgens aan de slag om energie te besparen. Energiecoach Frank Schuurmans legt uit hoe dat werkt.
´Meten is weten´ is een gevleugelde uitspraak, net als ‘What gets measured gets managed’. Want meetgegevens zorgen voor inzicht. Inzicht waar je vervolgens iets mee kunt doen.
In de context van energie gaat meten dus om hoeveel energie je verbruikt. Dit wordt keurig bijgehouden door je (slimme) elektriciteits- en gasmeter.
Slimme meters lees je uit via een app op je telefoon of computer, die worden automatisch doorgegeven aan je leverancier. Vaak krijg je daarmee ook inzicht in je maand- of jaarverbruik. Niet-slimme meters (zoals de watermeter) lees je af in je meterkast.
Energie besparen
Wil je energie besparen? Dan is het goed om te weten waar je grootverbruikers zitten. Dat zijn vaak (oude) koelkasten, vriezers, vloerverwarmingspompen of afzuigventilatoren. Maar ook vele kleintjes maken één groot verbruik, het zogenaamde sluimerverbruik. Dit zijn apparaten die in standby staan zoals een TV, mediabox of apparaten die 24 uur per dag stroom verbruiken zoals een router of wifi-repeaters, aquarium- of vijverpompen.
Er zijn diverse apparaatjes te koop om je (verborgen) stroomverbruik op te sporen en te meten. Eenvoudige kWh-tellers die je gedurende een bepaalde tijd in het stopcontact steekt en waarop je het apparaat dat je wilt meten aansluit. Een luxere variant heeft een wifi-aansluiting zodat je de gegevens op je telefoon ontvangt. Zo meet je precies welke apparaten de meeste stroom verbruiken.
Basisverbruik uitrekenen (gratis truc)
Schrijf de meterstanden ‘s avonds op als je naar bed gaat en en ‘s morgens als je opstaat en noteer ook de tijd. Doe je dit een paar dagen achter elkaar? Dan zie je vanzelf hoeveel energie je ’s nachts verbruikt. Vermenigvuldig dit gemiddelde verbruik met 365 dagen en je weet het basisverbruik van je huis. Dat kan wel 30-40% van je totale jaarverbruik zijn!