Meten = weten – Hoe gaat het met onze slimme meters?

We houden jullie al een tijdje op de hoogte van onze meten=weten-actie. Vier huishoudens testen voor EnergieKronenberg verschillende slimme meters om hun energieverbruik mee bij te houden.

Wat is een P1-meter?
We hebben P1-meters getest. Dat is een meter die je aansluit op je slimme meter in de meterkast en hoort bij een app voor je computer, telefoon of tablet. Zo krijg je real-time inzicht in het verbruik van je elektriciteit en gas én de opbrengst van je zonnepanelen.

Hoe bevallen de meters tot nu toe?
Lungo-Lite bij Wendy en Henri
Wendy vertelt dat ze voor de zomer acht zonnepanelen op de noordkant van hun dak hebben laten leggen. Die leveren nu al meer op dan de tien jaar oude zonnepanelen op de zuidkant van hun dak (elf stuks). In juli leverden ze al vanaf 06.30 uur stroom terug. Om het stroomnetwerk te ontlasten, zetten
ze daarom de vaatwasser nu ’s ochtends aan in plaats van ’s nachts. Ook de wasmachine en droger gebruiken ze overdag. Vanwege de overcapaciteit aan stroom, schaffen ze deze winter een elektrisch kacheltje aan. Zo besparen ze op gasverbruik.

Homewizard bij Petra en Henri
Petra en Wilbert kijken meerdere keren per week op de app. Die vinden ze gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en accuraat. Vooral de actuele verbruiksinformatie vinden ze handig. Sinds maart hebben ze zonnepanelen en de monitor laat goed zien wat dat opbrengt. Zo kunnen ze hun stroomverbruik aanpassen. Ook zijn Petra en Wilbert bewuster geworden van hun gasverbruik door de monitor. Ze zetten nu bijvoorbeeld eerder de verwarming uit.

Youless LS120 bij Piet
Piet kijkt regelmatig, bijna dagelijks, naar zijn stroomverbruik. Vooral naar het verbruik van de grotere apparaten, maar hij is ook nieuwsgierig naar de andere apparaten. Daar heeft hij nu nog geen verdere stappen in gezet. Wel is hij zijn verbruik al meer gaan sturen. Vroeger gebruikte hij vooral nachtstroom, omdat dat goedkoper was. Inmiddels stimuleert hij juist het tegenovergestelde bij zijn huisgenoten, maar dat is niet altijd even makkelijk om aan te wennen. Het is de kunst daar samen een weg in te vinden. Overdag kunnen ze de wasmachine en vaatwasser laten draaien op hun zelf ‘gratis’ opgewekte zonnestroom. In de winter ligt de focus meer op het beperken van gasverbruik.

Piet heeft in september hun appelpers flink laten draaien. Dat zie je terug in het energieverbruik.

Plugwise Smile P1 bij Frank
Frank heeft de Plugwise getest tot en met september en heeft ‘m daarna doorgegeven aan collegaenergiecoach Angelo Nagels. Hij vindt de meter op de app heel prettig, omdat je behalve actueel verbruik ook het verbruik per dag, week en maand kunt bekijken. En je kunt heel makkelijk uitrekenen hoeveel kosten je maakt, als je de energietarieven invoert. Omdat Frank zonnepanelen heeft, ziet hij dat hij in de zomer netto geld bespaart, omdat hij dan meer opwekt dan verbruikt. Ook kan hij zien dat sinds de plaatsing van een warmtepomp in april, het gasverbruik tot een minimum is gedaald omdat ze alleen
maar gas gebruiken om te koken (4 m3 per maand).

Wil je ook meer inzicht in je verbruik?
Benieuwd hoe jij ook kunt besparen op je energierekening? Of wil je meer weten over slimme meters? Neem dan contact op met de energiecoaches van EnergieKronenberg via info@energiekronenberg.nl