Netbeheerders Liander en Enexis starten een onderzoek naar de potentie van dimmen van zonneparken. Dat houdt in dat tijdens de pieken op het elektriciteitsnet de teruglevercapaciteit van een zonnepark iets wordt teruggeschroefd. Daardoor kunnen mogelijk meer parken aangesloten worden op het net. 

Er wordt steeds meer groene stroom opgewekt in Nederland. Het elektriciteitsnet is echter momenteel nog niet ingericht op de snelle groei van wind- en zonneparken. Netbeheerders investeren daarom de komende jaren honderden miljoenen euro’s om het net uit te breiden.

Daarnaast zijn ze altijd op zoek naar andere innovatieve oplossingen om het elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Eén van die oplossingen is het dimmen van zonneparken. Dat wordt bijvoorbeeld in Duitsland en België al toegepast en Liander en Enexis gaan deze zomer de eerste proeven in Nederland uitvoeren.

Wat is dimmen?

Dimmen van zonneparken wordt ook wel curtailment genoemd. Het betekent dat de stroompieken op het elektriciteitsnet kunstmatig worden afgetopt. Daardoor kan er naar verwachting tot 30% meer capaciteit aan duurzame opwekinstallaties worden aangesloten.

Producenten van duurzame energie moeten ook tijdens een piek in de opwek al hun energie kunnen terugleveren aan het net. Die hoogste pieken (bij heel veel zon of wind) treden echter maar een handvol keren per jaar op. Door die pieken af te toppen en enkele procenten van de jaarlijkse productie op te offeren, krijg je dus ruimte voor 30% meer zonnepanelen. Ook op plekken waar nu geen ruimte meer is voor nieuwe zonneparken.