Ongeveer de helft van de inwoners van provincie Limburg vindt dat de opwekking van energie ten koste mag gaan van het landschap. Dat blijkt uit een steekproef die de provincie Limburg heeft uitgevoerd in het kader van Omgevingsvisie Limburg.

De provincie heeft tussen december 2019 en maart 2020 meer dan duizend Limburgers naar hun mening gevraagd in het kader van de toekomstvisie van Limburg voor de jaren 2030-2050. Energie in Limburg was een van de onderwerpen.

De meerderheid van de Limburgers vindt dat onze energie in de toekomst lokaal opgeslagen moet worden. Maar liefst 72,6% van de respondenten vindt dat energie niet en koste mag gaan van het landschap. Opvallend is dat vooral de scholieren open staan voor nieuwe energievormen: in het opwekken, maar ook in het gebruik. Bijvoorbeeld door vervoer elektrisch te maken of op alternatieve, duurzame brandstoffen te laten rijden. e oudere generatie ziet dat veel minder zitten.

Energie opwekken

Welke manier van energie opwekken is het beste volgens de Limburgers? De meeste mensen noemden de zon als beste optie. Wind, kernenergie, water en gas werden daarna als optie genoemd.