Over de vloer bij de duurzame woning van Peter en Ester
Tijdens de tweede Duurzame Huizenroute in Kronenberg liepen dorpsgenoten de deur plat bij Peter en Ester Huijs. Sinds december 2016 woont het echtpaar met hun twee dochters in een nieuwbouwhuis waar het milieu hoog in het vaandel staat. Begin dit jaar werd een warmtepomp geplaatst: een goede reden om even langs te gaan, dus!
In zijn werk in de glastuinbouw is Peter verantwoordelijk voor het klimaat. “Ik ben er dus niet alleen privé, maar ook professioneel mee bezig”, zegt hij. “Ik heb een diepgewortelde interesse en nieuwsgierigheid naar de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.” Die eigenschappen leidden ertoe dat familie Huijs in 2016 een duurzaam huis liet bouwen met isolatie, zonnepanelen en energielabels anno nu.
“Ik wilde de keuze maken voor volledig gasloos of niet, daarom was een hybride pomp voor mij geen optie”, zegt Peter. “Als je een duurzaam huis hebt, moet je het ook goed doen.” Het idee voor het aanschaffen van een warmtepomp zat al langer in zijn hoofd, maar toen de gasprijzen vorig jaar door het dak stegen, hakte Peter de knoop door. “Tijdens verschillende Koplopersavonden van EnergieKronenberg kwam ik tot veel inzichten. Na lang twijfelen bleken de voordelen zwaarder te wegen dan de nadelen. Duurzaamheid is namelijk belangrijk, maar het moet op den duur wel een beetje rendabel blijven. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om onze bijdrage te leveren aan een beter milieu.”
De aanleg van de warmtepomp bleek een fluitje van een cent en ook met het gebruik is weinig mis. “We merken bijna niets van de verandering”, vertelt Peter. “Warm worden duurt alleen iets langer. Maar als je dat weet, kun je daar gewoon op anticiperen. De echte test moet natuurlijk nog komen, want de winter staat voor de deur. Over een paar maanden weten we zeker of het een goede investering is.”
Langs de deuren
Op 26 augustus mocht heel Kronenberg een kijkje nemen. Tijdens een rondleiding langs alle duurzame installaties, vertelde Peter vol verve over zijn warmtepomp. “Afgelopen jaar hebben we negen nieuwe zonnepanelen bijgeplaatst zodat we voldoende elektriciteit opwekken voor huishoudelijk gebruik en de warmtepomp. Ze liggen nu zowel op het zuiden als op het westen, waardoor we er bijna de hele dag profijt van hebben.” En ook over zijn warmtepomp raakte hij niet uitgepraat. “Het uitwendige gedeelte van de pomp is mooi antraciet gespoten, waardoor hij minder opvalt. Het oog wil ook wat!”
Wat is een warmtepomp eigenlijk?
Je kunt een warmtepomp zien als een soort kachel die warmte uit de lucht, de grond of onder de grond haalt. De pomp heeft wel stroom nodig om te werken, maar lang niet zoveel als een gewone elektrische kachel. Daarom is het een duurzame vervanger voor je cv-ketel