De leden van EnergieKronenberg kwamen donderdag 16 juli voor eerst sinds lange tijd weer fysiek bij elkaar. Achter de schermen hebben we echter zeker niet stilgezeten. Samen met gemeente Horst aan de Maas, WarmteTransitieMakers en Greenvis hebben we de verschillende scenario’s voor een energieneutraal Kronenberg in 2030 financieel en energetisch doorgerekend. Tijdens onze bijeenkomst werden de resultaten gepresenteerd aan de werkgroep en gemeente Horst aan de Maas.

Hoe komen we tot een haalbaar én betaalbaar energieneutraal Kronenberg in 2030? Dat was de vraag die de afgelopen tijd centraal stond bij ons. Met behulp van WarmteTransitieMakers en Greenvis hebben we dieper ingezoomd op de verschillende scenario’s om dat te bereiken. Welke scenario’s zijn haalbaar? En hoe betaalbaar zijn deze opties?

De verschillende scenario’s hebben een paar uitgangspunten gemeen. Zo willen we dat alle woningen in Kronenberg geïsoleerd worden, zodat ze minimaal energielabel B hebben. Ook willen we niet meer op gas koken, maar overstappen op elektrisch of inductie. Wat is er dan nodig als we de energie binnen Kronenberg zelf willen opwekken?

Drie scenario’s

Oorspronkelijk gingen we uit van drie energiescenario’s: elektrische warmte en energie, warmte maken met zonne-energie of toepassing van waterstof. Daarvoor zijn niet alleen de kosten onderzocht, maar hebben we ook gekeken naar welke aanpassingen nodig zijn in de woningen en bedrijfspanden en de impact op de omgeving. Met de resultaten van het onderzoek gaan wij komende tijd aan de slag om te bepalen welk scenario het beste past bij  Kronenberg en hoe we dat samen met inwoners en bedrijven vorm kunnen geven.

Wethouder Thijs Kuipers van gemeente Horst aan de Maas was aanwezig bij de presentatie. “Ik vind het ontzettend stoer wat hier gebeurt”, vertelt hij. “De energie en de gedrevenheid die de mensen in de werkgroep laten zien is enorm. Jullie hebben echt een prestatie geleverd en gemeente Horst aan de Maas staat pal achter jullie plannen. Kronenberg laat zien dat het niet alleen een voorbeeld kan zijn voor de andere dorpen in de gemeente, maar zeker ook daarbuiten.”

De komende tijd gaan wij ons beraden over welke optie geschikt is voor Kronenberg. To be continued dus…