De blokhut ‘Sjaloom’ is de ideale plek voor de jongeren uit Kronenberg om samen te komen. Stichting Jeugdgebouw beheert de blokhut, die de afgelopen jaren flink onder handen is genomen. Daar merken de jongeren weinig van, maar de energierekening wordt er flink mee gedrukt en het gebouw kan er weer jaren tegenaan. Job en Giel zijn beiden bestuursleden van de stichting, vanuit die rol verduurzamen ze het gebouw zodat ook de huidige generatie jongeren plezier beleeft aan de blokhut.

Het begon allemaal met oplopende energierekeningen, waardoor aanpassingen noodzakelijk waren. “Het gebouw moet toekomstbestendig zijn. Met de verduurzaming van de blokhut konden we dat aanpakken. Dat begon vijf jaar geleden met een volledig nieuw dak”, vertelt Giel. Sindsdien is er nog veel meer gebeurd: “De spouwmuren zijn geïsoleerd, we gebruiken alleen nog maar ledverlichting en we hebben een nieuwe warmtepomp met zonneboiler geïnstalleerd”, zegt Job. Een grondige aanpak dus, die ervoor moet zorgen dat ze de komende 10 à 15 jaar probleemloos vooruit kunnen.

Doe-het-zelf, met een beetje hulp

De aanpassingen vragen om de nodige kennis van zaken, maar ondanks dat heeft de stichting veel zelf gedaan. Met name Giel heeft dankzij zijn werk, met hulp van nog een paar technische vrijwilligers, veel zelf op kunnen pakken. “Ik werk in de technische groothandel, dus met name het technische aspect van verduurzamen is voor mij bekend terrein. Binnen de stichting voer ik samen met anderen uit wat we als gezamenlijk bestuur bedenken.” Er is wel hulp vanuit de regio. “We hebben bedrijven uit de buurt gevraagd wat er nodig was om onze plannen te realiseren. Het is mooi dat we met hun adviezen bijna alles zelf hebben kunnen doen.”

Wat staat daar op het dak?

Job werkt op een financiële administratie en is binnen de stichting dan ook de man van het geld. Ook hij is tevreden met het resultaat van de verduurzaming. “Het zijn investeringen die nu geld kosten, maar waar we snel de vruchten van gaan plukken. Het zou mooi zijn als anderen hier een voorbeeld aan nemen en zelf ook gaan verduurzamen.” Het is buurtbewoners in ieder geval al wel opgevallen, zegt Giel: “De zonneboiler op het dak valt op en daar worden we op aangesproken. Als het anderen kan overtuigen ook aan de slag te gaan met duurzaam energiegebruik, is dat natuurlijk mooi.”

Wat nu?

Het sluitstuk van het project zijn de zonnepanelen, die ze later dit jaar willen plaatsen. Dat moet er voor zorgen dat de begroting zonder problemen rond komt, waardoor ze nog meer energie kunnen richten op activiteiten voor jongeren. “Als alles af is gaan we ongetwijfeld weer om tafel om te bedenken wat we nog meer kunnen doen, al zal dat voor Job niet leuk zijn als het veel kost”, besluit Giel lachend.